ZNATE LI?

Što se dogodi u tijelu ako popijete samo jednu čašu vode dnevno?

voda
Thinkstock
04.06.2020.
u 15:42

Ljudsko tijelo svaki dan gubi vodu kroz znoj, urin, pa čak i disanje. Uzevši u obzir da se naša tijela sastoje od 60 posto vode, važno je nadoknaditi izgubljenu tekućinu pijući dovoljno i redovito. Dnevno se preporučuje šest do osam čaša vode, ali to ovisi i o općem zdravlju, klimi u kojoj živimo i količini tjelovježbe.

Dovoljna hidratacija, između ostalog, održava normalno funkcioniranje mozga i rad crijeva, dok dehidracija može izazvati razne kratkoročne i dugoročne probleme, a koji su to problemi, pročitajte u nastavku.

1. Mokraća tamne boje
Boja mokraće najbrže će vam otkriti jeste li dehidrirani. Zdrava boja mokraće je bljedožuta ili prozirna. Ako ste dehidrirani, može postati tamnija i zamućenija jer je manje razrijeđena – to je znak da popijete čašu vode, piše Zadovoljna.hr. 

2. Želja za slatkim
Naročito se javlja u popodnevnim satima, a za slatkim žudimo jer se jetra zbog nedovoljnog unosa vode muči s pretvaranjem glikogena u glukozu (šećer) za krvotok.

3. Glad
Ako i dalje osjećate glad nakon jela, krivac može biti dehidriranost. Umjerenu dehidraciju tijelo često krivo tumači kao glad, zbog čega žudimo za još kojim zalogajčićem, a zapravo nam treba čaša vode. 

4. Suha usta
Suha ili ljepljiva usta jedan su od najlogičnijih znakova dehidracije. Uzrok mogu biti i lijekovi ili starenje, ali u svakom slučaju vrijedi provjeriti hoće li voda pomoći riješiti problem.

5. Glavobolja
Glavobolje uzrokovane dehidracijom mogu biti različita intenziteta, od tupe i blage do iscrpljujuće. Ovu bol uzrokuje privremeno smanjenje obujma mozga uslijed gubitka tekućine. Mozak se zbog toga lagano povuče od lubanje, što izaziva taj nelagodni osjećaj. Kada popijete vode, mozak će se vratiti u normalan obujam i glavobolja bi tada trebala prestati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?