Odluka Vijeća ministara

Što privremeno smanjenje i suspenzija carinskih stopa znači za bh. gospodarstvenike?

carina
30.12.2022.
u 11:28

Privremeno smanjenje i suspenzija za 63 tarifne oznake u sektorima tekstila, obuće, kemjske, metalne, te prehrambene industrije, značit će značajne uštede za domaću industriju, koja trenutno u BiH zapošljava 40 tisuća radnika.

Odluku Vijeća ministara Bosne i Hercegovine da privremeno do kraja iduće godine suspendira i smanji carinske stope kod uvoza određenih roba, a koje se tiču tekstilne, obućarske, metalne, prehrambene industrije pozdravili su gospoddarstvenici, jer će ovim potezom domaća poduzeća postati konkurentnija. Međutim, ovo ipak neće dovesti do smanjenja cijena robe široke potrošnje, javlja BHRT

Privremeno smanjenje i suspenzija za 63 tarifne oznake u sektorima tekstila, obuće, kemjske, metalne, te prehrambene industrije, značit će značajne uštede za domaću industriju, koja trenutno u BiH zapošljava 40 tisuća radnika.

"Naši proizvođači, tekstila, kože i obuće će sigurno imati olakšice kada je u pitanju carinska stopa, odnosno značajan broj tih carina nominalne vrijednosti smo smanjili na nula posto, cijeneći da su ove kompanije društveno odgovorne", ističe ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.

Smanjenje carinskih stopa povećat će konkurentnost domaćih poduzeća, jer će cijene repromaterijala biti u startu niže, ali ovo ne znači da će cijene na domaćem tržištu biti niže, barem ne one cijene koje se tiču roba široke potrošnje.

"To nije roba široke potrošnje, to je industrijska roba, i tu nema efekta po tom pitanju, ali ako se ta ušteda dijelom pretoči u plaće radnika, opet će to biti na kraju iskorišteno za kupovinu roba široke potrošnje", navodi predsjednik Gospodarske komore RS Pero Ćorić.

Poslodavci mjeru smatraju i više nego adekvatnom, jer je jedna koja se tiče puta BiH ka Europskoj uniji.

"Razumijemo da je to u ovom trenutku adekvatna mjera, što je u konačnici i mjera koja je na putu pridruživanja BiH EU. To znači da ćemo mi praktično imati nulte carinske stope za bukvalno cijelo područje EU", naglašava Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca RS.

Ministarstvo trgovine i ekonomskih odnosa BiH uputilo je također Vijeću ministara na usvajanje prijedlog nove odluke o otvaranju privremenih tarifnih kvota pri uvozu mineralnih gnojiva u 2023. godini iz zemalja sa kojima BiH nema potpisan sporazum o slobodnoj trgovini, budući da u subotu, 31. prosinca, ističe rok za primjenu postojeće odluke.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije