ruševina u centru Mostara

Što je sa „Staklenom bankom“ u Mostaru i hoće li biti adekvatno iskorištena?

BHRT
11.10.2021.
u 08:50

Natječaj za dostavljanje idejnih rješanja otvoren je do 10. studenoga. To znači da se do kraja ove godine u svezi s Staklenom bankom ništa promijeniti neće.

„Staklena banka“ u Mostaru, zgrada u centru grada prepoznatljiva po plavim staklima, izgrađena je krajem 80-ih godina prošlog stoljeća. Objekt nikad nije stavljen u funkciju, a danas je od zgrade ostala samo betonska fasada. Prije pet godina, federalna je Vlada kupila zgradu da bi svoja trenutno raštrkana ministarstva objedinila u jednom objektu. Za sada se ne zna ni kada će obnova početi, a još manje kada će biti završena.

Nekada jedan od simbola, danas još jedna u nizu ruševina u centru Mostrara. Staklena banka, zgrada bez ijednog jedinog stakla, nikada nije ni bila useljena, a trebala bi uskoro postati dom federalne Vlade koja je ovu zgradu kupila 2017.godine. Tek je nedavno raspisan natječaj za idejno rješenje adaptacije ove zgrade a pobjednici natječaja dobit će i novčanu nagradu“, javlja BHRT

Arhitektica Maja Roso Popovac kaže kako su i prije rata postojale glasine da bi se neke stvari što se tiče statike i svega trebale doraditi. 

"U većini europskih centara upravo ovakvi objekti se ruše, bez obzira što možda i imaju neku uporabnu vrijednost, upravo zbog svoje neisplativosti na različitim razinama", rekla je Popovac.

Potrebno je, poručuju iz Federalne Vlade, vratiti reprezentativnost objektu i učiniti ga novim orijentirom u širem okruženju. Posljednjih je, pak, godina ovaj objekt mamac je za turiste željne vratolomija i nesvakidašnjeg selfija. Ponekad ulazak u objekt može biti i poguban.

Glasnogovornik MUP-a HNŽ Ljudevit Marić kaže kako je u posljednjem vremenskom razdoblju vidimo da je zgrada zagrađena, međutim, opet oni negdje, najčešće osobe koje su skloni uživanju opojnih droga, većinom marihuane, tu uđu nekako te policija intervenira na dojavu građana. 

"U dosta slučajeva smo našli konzumente opojnih droga. Isto tako, imali smo u 2-3 slučaja da je izvršen suicid s te zgrade“, kazao je Marić.

BHRT je dobio Projektnu dokumentaciju na 86 stranica iz Vlade te izjavu o roku početka radova.

„U proteklom razdoblju Vlada Fedracije Bosne i Hercegovine radila je na stvaranju pretpostavki, financijskih i drugih, kako bi pokrenula zakonom propisane procedure za adaptaciju i sanaciju zgrade “Staklene banke.” Sa sigurnošću ne možemo govoriti o konkretnom datumu useljenja ministarstava u ovu zgradu, s obzirom da sve ovisi od zakonom propisanih procedura.“, istaknuto je. 

Natječaj za dostavljanje idejnih rješanja otvoren je do 10. studenoga. To znači da se do kraja ove godine u svezi s Staklenom bankom ništa promijeniti neće.

Znajući da kod nas se stvari teško pomjeraju s mrtve točke, a i kada se pomjere idu puževim koracima, tako je za očekivati da će se u federalnoj Vladi smjeniti bar jedna do dvije generacije djelatnika do useljenja u Staklenu banku. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?