Smanjenje PDV-a

Što dobivaju kupci, proizvođači i trgovci: Potrošači će imati manje razloga za odlazak u susjedne zemlje

16.02.2022.
u 21:37

Očekujem da će trgovci u velikoj većini sniziti cijene za iznos smanjenja PDV-a. Konkurencija u maloprodajnom sektoru je veoma jaka, a to su bitne kategorije roba koje kupci iznimno kontroliraju - kaže Dragan Munjiza, direktor Lonia trgovine, nakon što je Vlada danas najavila smanjenje stope PDV-a s 13 na 5% za svježe meso i ribu, jaja, voće, povrće, jestiva ulja, masti i dječju hranu te na troškove u poljoprivredi (sadnice, gnojivo, pesticide), a s 25 na 5% na maslac i margarin.

 

Voćaru 50 lipa više

Munjiza objašnjava da trgovačke marže ne ovise o PDV-u, nego o nabavnoj cijeni robe, a kako će potrošači više kupovati te kategorije roba, promet trgovaca bi mogao biti veći.

- Uz nižu stopu PDV-a i veći promet u trgovinama država će ostvariti otprilike isti apsolutni iznos PDV-a. Trgovci će pak imati istu zaradu u postotku, ali će zbog više prodanih količina i oni i proizvođači ostvariti veći promet, a kupci kupovati jeftinije - drži Munjiza, uvjeren kako s planiranim smanjenjem PDV-a cijene mogu pasti i 15%. Slično kažu i drugi trgovci. U Konzumu tvrde da će u skladu sa zakonom transparentno primjenjivati novu stopu PDV-a na određenim proizvodima. - Smanjenje PDV-a ni u kojem slučaju nećemo koristiti za povećanje svoje marže, već ćemo ga potpuno prenijeti na kupce - poručili su. Iz proizvođačke organizacije JabukaHR smanjenje PDV-a na voće i povrće ocjenjuju izvrsnom vijesti, zbog koje će cijene u trgovinama neko vrijeme mirovati, “što je odlično za krajnje potrošače, dok će proizvođači na istim cjenovnim kondicijama dobiti nešto više za svoj proizvod i tako kompenzirati trenutačna povećanja gotovo svih proizvodnih i logističkih inputa”.

- Većina jabuka ionako se sada prodaje na akcijskim cijenama od 5,99 ili 6,49 kuna u maloprodaji što je pogubno za proizvođača. Već tjednima pokušavamo povisiti cijene jabuka, ali trgovci nisu htjeli probiti cijenu sa 6,99 na 7,99 kuna. Ovim smanjenjem i zadržavanjem tih cjenovnih kondicija, proizvođač će ipak dobiti oko 50 lp/kg više u veleprodaji, a cijene će ostati iste - kazao je Luka Cvitan, upravitelj PO-a JabukaHR. Ozbiljne procjene o dugoročnim efektima smanjenja PDV-a trenutačno je nezahvalno davati, tvrdi Cvitan. No sigurno je da će smanjenje stope PDV-a na voću i povrću na 5% dovesti do smanjenja ili suzbijanja sive ekonomije u tom sektoru, čime bi se dugoročno trebao kompenzirati novonastali proračunski deficit.

- I smanjenje PDV-a na sadnice, pesticide, a posebice gnojiva koja su sada najaktualnija i nezaobilazna tema također će se pozitivno odraziti na ublažavanje inflatornih učinaka na proizvodne inpute proizvođača - istaknuo je Cvitan. Vlada je, naime, procijenila da će tom mjerom biti obuhvaćeno 88.000 poljoprivrednih gospodarstava, a vrijednost se procjenjuje na 200 milijuna kuna, a u ribarstvu (2000 ribara i uzgajivača ribe) na 50 milijuna.

 

Kupujmo domaće

Smanjenjem stope PDV-a na vrlo značajan segment hrane daje se snažna pozitivna poruka prema gospodarstvu, ali i hrvatskim građanima, koji bi kao krajnji kupci od toga trebali imati koristi. Imat će i znatan socijalni efekt, s obzirom na to da u strukturi troškova kućanstva hrana i pića čine 21,4%, struja i plin 19,2%, dok je kod najsiromašnijih slojeva društva to i znatno veća stavka, objašnjava Zvjezdana Blažić, stručnjakinja za poljoprivredu i prehrambenu industriju. I ona smatra kako zbog snižavanja cijena hrane dolazi do mogućnosti veće potražnje. - Snižavanje stope PDV-a na pojedine segmente hrane ima ograničavajući utjecaj na konkurentnost hrvatske prehrambene industrije, no s obzirom na znatno niže stope PDV-a koje imaju neke zemlje u bližem okruženju, omogućit će joj da ne izgubi korak s konkurencijom. Uz to će potrošači imati manje razloga za odlazak u susjedne zemlje u nabavu osnovnih namirnica - napominje Blažić, kao i da je smanjenje PDV-a u poljoprivredi izuzetno bitno i utjecat će i na kvalitetu ovogodišnje sjetve. Iz Hrvatske poljoprivredne komore apeliraju pak na potrošače da niži PDV iskoriste za kupnju domaćih proizvoda kako bi se održala razina gospodarske aktivnosti. - Svaka uložena kuna u kupnju uvozne hrane ide u korist stranih, a ne domaćih poljoprivrednika - poručili su iz HPK.
 

 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?