Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Što će biti s kamatama na kredite u BiH?

24. listopada 2021. u 11:49 0 komentara 1646 prikaza
berislav kutle

Predsjednik Udruge banaka u Bosni i Hercegovini Berislav Kutle izjavio je za Fenu da se dužnici kratkoročnih kredita s promjenljivom kamatnom stopom ne bi trebali brinuti o promjeni te stope.

Smatra da nije realno očekivati promjenu kamatnih stopa u BiH u narednih nekoliko godina iz više razloga.

- Prvi razlog je nerealno veća ponuda od potražnje za kreditima, što se neće brzo promijeniti. U ovakvoj nestabilnoj političkoj situciji u BiH nije realno očekivati veću potražnju za kreditima - rekao je Kutle.

Kao drugi razlog naveo je kamatnu stopu na europskom tržistu koju ni očekivana inflacija u kratkoročnom razdoblju ne može podići.

- Jasno je da bi svima koji imaju kredite na deset i više godina bilo pametno da promijene kamatu u fiksnu kako bi bili sigurni - istaknuo je Kutle.

Dodao je da je za očekivati rast inflacije u narednom periodu jer se svi u EU trude da je izazovu kako bi ubrzali rast i razvoj, a drugi razlog je rast cijena sirovina i energenata koji je počeo i prije pandemije.

- Pandemija je odgodila tu krizu za skoro dvije godine, ali je ona sada pred nama - naglasio je Kutle.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.