Posavski lovci i ribiči organizirali Gastro fest u Orašju

Stjepan (80) i prijatelj zamijesili 100 kg tijesta i spravili 1600 fritula

29.10.2022.
u 14:22

Svaka fešta u Posavini u pravilu prati i bogata trpeza, no tamo gdje su organizatori posavski lovci i ribiči, jamči se najukusniji meni kojemu je teško odoljeti, piše Večernji list BiH.

Posljednja takva fešta dogodila se na platou ispred oraškog nogometnog stadiona Goal gdje su Udruga lovaca "Fazan" Orašje i Udruga ribolovaca Orašje organizirale Gastro fest. Više od 100 kuhara fiša i čobanca okušalo se još jednom u tim posavskim specijalitetima.

Stotine posjetitelja

- Izrazio bih zadovoljstvo posjećenošću građana koja je godinama iznimno velika i na ovaj način čuvamo tradiciju naših specijaliteta na koje smo ponosni - istaknuo je Marijan Oršolić, gradonačelnik Orašja i pokrovitelj manifestacije te naglasio kako ovaj događaj obogaćuje turističku ponudu Grada i Posavine. - Skuhano je oko 150 litara fiša, oko 200 litara čorbanca, 70 kg ribe na tzv. tanjuračama koje je kušalo čak oko 800 posjetitelja. Nekada se ocjenjivao fiš i čorbanac, ali postao je problem kako ocijeniti najbolji kada su svi odlični, pa je dogovoreno da svi zajedno uživaju bez natjecanja.

Na fešti nisu izostali ni odžački lovci iz Lovačkog društva "Fazan". Anto Božić kazao nam je kako su odlično organizirani, a ima ih oko 380. - Ponosni smo što je za predsjednika LS Herceg Bosne iz našeg društva izabran Dragan Guberac - kaže Anto. Lovačkim i ribičkim udrugama pridružili su se i motoristi sa svojim kotlićima. Motoklub "Posavac" Orašje okuplja više od 200 motorista i prati uvijek sva događanja, kaže Josip Dominković. Odličan je prateći sadržaj bilo i spravljanje fritula. Čak ni breme od 80 godina nije smetalo Stjepanu Živkoviću da zamijesi 100 kg tijesta za taj specijalitet. Njegov prijatelj Joža Živković kaže nam kako su zajedno ispekli više od 1600 fritula. Zadovoljstvo cijelom feštom izrazio je i predsjednik Udruge ribiča "Šaran" Orašje Mario Živković.

Tajnik Udruge lovaca "Fazan" Orašje Blaž Živković pratio je cijelu feštu kako bi sve besprijekorno funkcioniralo. - Osam sam godina tajnik udruge i mogu tvrditi da je prerasla u jednu respektabilnu snagu jer imamo 461 člana raspoređena u deset sekcija u svim mjesnim zajednicama Grada Orašja na čelu s predsjednikom Udruge i Upravnog odbora Marinkom Džoićem i Markom Džijanom - ističe tajnik Živković.

Nova upravna zgrada

Predsjednik LU "Sava" Orašje ističe da se posavski lovci uvijek prvi javljaju i na raspolaganju su zajednici kada god treba pomoć na bilo koji način. - Ponosni smo i na naš projekt jer je predsjednik HNS-a dr. Dragan Čović otvorio našu novu upravnu zgradu LU "Sava" Orašje - ističe Džoić nadimka Zec. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?