Vijeće ministara BiH

Stiže 250 milijuna eura, FBiH dobiva 61,5, RS 37,5, a Brčko 1%

17.12.2020.
u 19:33

Jučerašnja sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine trebala bi rezultirati dobrom viješću za domaće gospodarstvo, dobrim dijelom načeto zbog ekonomske krize, piše Večernji list BiH. 

Naime, konačno je, nakon vremena pregovora i usuglašavanja, usvojena odluka kojom su otvorena vrata za 250 milijuna eura pomoći Europske unije.

Model raspodjele

Radi se o prijedlogu memoranduma o razumijevanju između EU-a kao zajmodavca i Bosne i Hercegovine kao zajmoprimca – makrofinancijska pomoć za Bosnu i Hercegovinu u iznosu do 250 milijuna eura te prijedlogu sporazuma o kreditnoj liniji između EU-a kao zajmodavca i BiH kao zajmoprimca i Centralne banke BiH, kao agenta zajmoprimca - makrofinancijska pomoć za BiH.

Sredstva povoljnog zajma bit će usmjerena na Republiku Srpsku (37,5%), Federaciju BiH (61,5%) i Distrikt Brčko (1%).

Cilj predložene makrofinancijske pomoći je da se pomogne Bosni i Hercegovini, odnosno entitetima i Distriktu Brčko BiH u proračunskim potrebama koje su se javile kao posljedica pandemije koronavirusa.

Pomoć je namijenjena kao podrška BiH za ekonomsku stabilizaciju i program reformi, a isplaćuje se u dvije rate, od kojih svaka iznosi do 125 milijuna eura.

Prva tranša se isplaćuje bez ikakvih dodatnih mjera ekonomske politike i bit će dostupna nakon stupanja na snagu ovog memoranduma i sporazuma o zajmu.

Druga tranša očekuje se nakon ispunjenja definiranih mjera ekonomske politike u BiH, odnosno entitetima i Distriktu Brčko, koje se odnose na jačanje institucionalnog okvira za makroekonomsku analizu i planiranje, financijski sektor, dobro upravljanje i borbu protiv korupcije, kao i podršku ekonomskom oporavku i zapošljavanju.

Prijedlozi memoranduma i sporazuma s osnovama za vođenje pregovora bit će dostavljeni Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za njihove potpisnike predloženi su ministar financija i riznice BiH, a uime Centralne banke BiH njezin guverner.

Osim ove pomoći, BiH je već iz MMF-ova Instrumenta za brzo financiranje za BiH dobila 330 milijuna eura, a što je raspodijeljeno između FBiH s njezinih deset županija (62 posto) i Republike Srpske (38 posto). Istodobno, BiH je trenutačno u pregovorima o novom financijskom aranžmanu s MMF-om u iznosu od 750 milijuna eura koji će se iskoristiti za pomoć u oporavku zemlje od krize u kojoj se našla.

Okvirni proračun

U kontekstu financijske situacije, jučer je usvojen dokument okvirnog proračuna institucija (DOB) BiH za razdoblje od 2021. do 2023., a koji iskazuje ukupnu razinu rashoda institucija BiH (isključujući servisiranje vanjskog duga) u iznosu od milijardu i 27,1 milijun maraka za svaku godinu, uz izdvajanje s jedinstvenog računa UNO-a po 780 milijuna KM na godišnjoj razini.

Vijeće ministara BiH je, na prijedlog Ministarstva financija i riznice, donijelo odluku o privremenom financiranju institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za razdoblje siječanj - ožujak 2021. godine. Za financiranje institucija BiH u ovom razdoblju odobrena su sredstva u iznosu 249,000.000 maraka.•

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije