Matthew Miller

State Department o sankcijama dužnosnicima iz RS: Napali su ustavni poredak BiH

Matthew Miller
Middle East Monitor
31.07.2023.
u 20:32

Ministarstvo financija SAD-a sankcioniralo je danas predsjednika NSRS Nenada Stevandića, premijera RS Radovana Viškovića, člana Predsjedništva BiH Željku Cvijanović i ministra pravde RS Miloša Bukejlovića, na osnovu Izvršne naredbe 14033.  

Nakon uvođenja sankcija, oglasili su se iz State Departmenta, prenosi Avaz.

- Sjedinjene Američke Države danas su sankcionirale četiri dužnosnika iz Bosne i Hercegovine koji su omogućili donošenje zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske koji podriva Ustav BiH, aneks Daytonskog sporazuma.

Promoviran od strane predsjednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika, osobe koje su SAD sankcionirale, ovaj novi zakon je drzak pokušaj podrivanja državnih institucija. Zakon ugrožava stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH, kao i izglede zemlje za integraciju u euroatlantske i europske institucije, na račun građana BiH.

Visoki predstavnik Christian Schmidt — krajnji autoritet za tumačenje Daytonskog sporazuma — javno je osudio zakon kao neprihvatljivo narušavanje vladavine prava i napad na ustavni poredak BiH. Unatoč akciji visokog predstavnika da poništi zakon, Dodik je potpisao zakon koji je stupio na snagu 7. srpnja 2023. godine.

Današnje sankcije se zasnivaju na prethodnim američkim sankcijama i viznim ograničenjima koje smo nametnuli da promoviramo odgovornost, mir, stabilnost i funkcionalno demokratsko upravljanje u regiji Zapadnog Balkana. Nastavit ćemo podržavati građane BiH u njihovim naporima da ojačaju vladavinu prava i osiguraju da prevladaju mir i prosperitet - naveo je Matthew Miller, glasnogovornik State Departmenta.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije