građani strahuju

Stara afera ponovno kuca na vrata, prijeti li nova nestašica putovnica?

putovnica
20.01.2018.
u 09:20

Od 22. ožujka ove godine, građani BiH ponovno bi se mogli suočiti s ozbiljnim problemom nemogućnosti izdavanja putovnica. Naime, tada ističe jednogodišnji ugovor s tvrtkom Muhlbauer, javlja N1. 

Nova- stara afera ponovno kuca na vrata. Još jedna - natječajna procedura, još jedna nova neizvjesnost. I dok ističu posljednji dani jednogodišnjeg ugovora s tvrkom Muhlbauer, novi ponuđač još nije izabran. Prvi natječaj je pao, drugi u tijeku. Iako je IDDEEA raspisala natječaj za izbor ponuđača za nabavku knjižica, pred sami kraj zatvaranja ponuda, uslijedila je i žalba francuske tvrtke Gemalta, kao zainteresiranog kandidata, a koja se žalila na tekst natječajne dokumentacije. Iako je odluka Ureda za razmatranje žalbi BiH trebala biti donesena početkom siječnja, zbog složenosti postupka, ovaj rok za odluku produžili su za još mjesec dana.

Rok za donošenje odluke 15. veljače. Ugovor s sadašnjim ponuđačem ističe 22. ožujka. 

"Cijela ta procedura se neće moći završiti iako se odbaci žalba, a ako se prihvati - tek onda ćemo biti sigurno da će doći do probijanja rokova i izvjesno je da će građani ostati bez putovnica", smatra Ivana Korajlić, TI.

Iz Agencije za identifikacijske dokumente BiH uvjeravaju da nema razloga za paniku:

"Agencija će učiniti sve da građani ne ostanu bez isprava, takav scenariji nije moguć. Možda to netko priželjkuje, ali to se ne smije dogoditi. Ja ću uraditi sve da uradim po zakonu i na vrijeme", ističe Arif Nanić, direktor IDDEEA-e.

Iz TI BiH upozoravaju da ne učimo iz pogreški, ovdje se radi o višemilijunskom ugovoru i u cijelom procesu - svi se bore za svoj dio kolača.

"Očito je da je tu borba interesa ponuđača, ali i u institucijama koji navijaju za jednu ili drugu stranu, ali je apsurdno da ukoliko se dođe da produže rok s Muhlbauerom, oni su na dobitku, ali građani će čekati i stvoriti se kaos", ocjenjuje Korajlić.

Prema posljednjem natječaju - u igri za ovaj 4-godišnji posao, za koji zakon predviđa izdvajanje 25 milijuna i 641 tisuća maraka bez PDV-a, su dvije tvrtke: njemačka Veridos i javnosti poznati Muhlbauer, koji već godinama obavlja ovaj posao.

"Ovaj natječaj je omogućio svim potencijalnim kandidatima da se prijave na natječaj i sukladno principima o javnim nabavkama nema favoriziranja ponuđača", tvrdi Nanić.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?