Broj gradova drastično povećan

Stanovnika u BiH sa svakom godinom sve manje, a gradova sve više

ilustracija
22.02.2022.
u 07:35

FBiH nakon posljednje sjednice entitetskog Parlamenta ima čak 20 gradova

Broj gradova u Bosni i Hercegovini posljednjih je godina drastično povećan. Republika Srpska uskoro bi trebala dobiti deseti grad - Laktaše, dok FBiH nakon posljednje sjednice entitetskog Parlamenta ima čak 20 gradova. Stanovnika je sve manje, gradova sve više.

Laktaši imaju nekoliko uspješnih sportskih klubova, toplička lječilišta, imaju dom zdravlja, nemaju bolnicu, nemaju srednjoškolski centar, nemaju ni uređenu autobusnu postaju. Ništa od nabrojenog, ni što imaju ni što nemaju, nisu uvjeti za dobivanje statusa grada.

Prema važećem Zakonu za promjenu statusa, najvažnije je da općina ima više od 50.000 stanovnika ili da joj stopa zaposlenosti bude iznad prosjeka u cijelom RS-u. Na jedan novi grad u RS-u FBiH ih je dobila šest - Konjic, Zavidoviće, Stolac, Orašje, Bosansku Krupu i Lukavac. Iz, po mnogima, nepravedno zapostavljenog Jajca poručuju - i oni će uskoro u proceduru.

- Jajce jest grad, i to kraljevski, a vjerujem kako će zbog tih silnih inicijativa koje vidimo na sve strane, siguran sam da ćemo vrlo brzo ponovno ući u tu proceduru - kaže Edin Hozan, načelnik općine Jajce.

U Federaciji BiH uvjeti za dobivanje statusa grada još su jednostavniji, pa tu titulu može ponijeti i općina koja, između ostalog, ima 30.000 stanovnika, a zakonom nisu definirani ekonomski preduvjeti. Neke od prednosti gradova u odnosu na općine, uz mogućnost povećanja administracije, ogledaju se u boljem pozicioniranju pri raspodjeli sredstava od PDV-a, koja se onda mogu usmjeriti u razvojne projekte. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije