vlada hbž

Stanje sigurnosti na području HBŽ-a zadovoljavajuće

Vlada HBŽ
25.01.2024.
u 17:45

Na sjednici Vlade Hercegbosanske županije (HBŽ) stanje sigurnosti na području te županije tijekom 2023. godine ocjenjeno je zadovoljavajućim, a usvojena je i Odluka o davanju suglasnosti županijskom Ministarstvu unutarnjih poslova na Sporazum o produženju roka važenja postojećeg Kolektivnog ugovora za uposlenike tog ministarstva na period do tri mjeseca.   

Iz Vlade su istaknuli da je ministar MUP-a Hercegbosanske županije Mario Lovrić na današnjoj sjednici iznio Informaciju o stanju sigurnosti na području Hercegbosanske županije za 2023. godinu.

U iscrpnom Izvješću županijske policijske Uprave, između ostaloga se navodi da je tijekom 2023. god. u oblasti Javnog reda i mira na području županije u odnosu na 2022. god., evidentirano povećanje broja prekršaja za 28,15 posto (više za 67 prekršaja) i povećanje broja počinitelja prekršaja za 39,73 posto (više za 118 osoba).

Povećanje broja prekršaja i broja počinitelja prekršaja u navedenom periodu obrazlaže se jednim dijelom kao rezultat učinkovitijeg i odgovornijeg pristupa u radu policijskih službenika te kao rezultat primjene novog Zakona o javnom redu i miru.

Uzimajući u obzir činjenicu da nisu zabilježeni teži oblici narušavanja javnog reda i mira te sagledavajući i brojne druge relevantne parametre, u Izvješću se na kraju konstatira da je stanje javnog reda i mira na području Hercegbosanske županije tijekom 2023. godine bilo zadovoljavajuće, kaže se u priopćenju Vlade HBŽ-a.

Dodatno, Vlada je usvojila Odluku o davanju suglasnosti Ministarstvu unutarnjih poslova Hercegbosanske županije na Sporazum o produženju roka važenja postojećeg Kolektivnog ugovora za uposlenike u Ministarstvu unutarnjih poslova na period do tri mjeseca dokad bi se za uposlenike MUP-a HBŽ-a trebao utvrditi novi Kolektivni ugovor.

Novi Kolektivni ugovor potrebno je donijeti radi njegovoga usklađivanja s Izmjenama i dopuna Zakona o plaćama i naknadama policijskih službenika i Izmjenama i dopunama Zakona o plaćama korisnika proračuna Hercegbosanske županije koji su stupili na snagu nakon usvajanja u Skupštini Hercegbosanske županije održane u prosincu 2023. godine.

Nadalje, prihvaćeno je Izvješće Povjerenstva za koncesije Hercegbosanske županije o provedenom postupku javnog otvaranja i ispitivanja ponuda u predmetu davanja koncesije za izgradnju fotonaponske solarne elektrane ukupne snage 100MW, na području općine Tomislavgrad lokacija Seline.

Budući da je Povjerenstvo za koncesije Hercegbosanske županije, nakon postupka otvaranja ponuda, utvrdilo da su se po upućenom Pozivu na tri adrese prijavila dva ponuditelja a od kojih je samo ponuda tvrtke “Insolar“ d.o.o. Tomislavgrad formalno-pravno ispravna, Vlada je temeljem Uredbe o postupku dodjele koncesije ovlastila Povjerenstvo za koncesije da provede postupak neposrednih pregovora s ponuđačem „Insolar“ d.o.o.Tomislavgrad o svim segmentima dodjele koncesije te pripremi prijedlog Ugovora o koncesiji s navedenim ponuđačem, pojašnjavaju iz Vlade. 

Također, Vlada je donijela Rješenje kojim se Franimir Seser, stručni suradnik u Službi za koordiniranje razvojem i integracije pri Uredu predsjednika Vlade Hercegbosanske županije, imenuje za Koordinatora za europske integracije Hercegbosanske županije i stalnog člana Povjerenstva za europske integracije u Sustavu koordinacije procesa europskih integracija u Bosni i Hercegovini kao predstavnik Hercegbosanske županije.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?