NIJE ZBOG VRUĆINE

Stalno imate osjećaj žeđi? Ovo su mogući razlozi

01.08.2017.
u 14:30

Ako ste stalno žedni i ne možete utažiti žeđ, možda bi trebali posjetiti svog liječnika

Žeđ je po ljeti normalna pojava jer tijelo zbog visokih temperatura gubi više tekućine, no jeste li se zapitali što se događa kada tu žeđ ne možete utažiti?

Koliko god vode popili i dalje imate osjećaj žeđi? Možda biste trebali posjetiti svog liječnika jer to možda ipak nije povezano s vrućinom nego može biti znak ozbiljnih zdravstvenih problema. – Kad smo žedni prvo pomislimo na dehidraciju, no osjećaj žeđi može biti znak skrivenog medicinskog stanja – kaže obiteljska liječnica dr. Mia Finkelston koja savjetuje svima koji osjećaju konstantnu žeđ da to kažu svome liječniku.

Ovo su skrivena zdravstvena stanja zbog kojih se javlja stalni osjećaj žeđi:

1. Dijabetes

Najučestalije medicinsko stanje kojem je jedan od glavnih simptoma žeđ je dijabetes. Šećer u krvi 'tjera' bubrege da proizvode više urina kako bi ga izbacili što uzrokuje dehidraciju i osjećaj žeđi.

2. Nizak krvni tlak

Mnogi stručnjaci smatraju kako kronični stres uzrokuje manje učinkoviti rad nadbubrežnih žlijezdi zbog čega se smanjuje krvni tlak i javlja se osjećaj žeđi. Kada krvni tlak padne, mozak šalje signal tijelu za više tekućine, a nakon što popijete vodu krvni tlak vraća se u 'normalu'.

3. Anemija

Žene koje imaju obilne menstruacije često imaju i anemiju. Do anemije dolazi i zbog drugih gubitaka krvi, a kada do toga dođe, zbog manjka tekućine u tijelu javlja se osjećaj žeđi.

4. Suha usta - kserostomija

Neki ljude pate od bolesti suhih usta, odnosno kserostomije koja se može očitovati osjećajem jake žeđi. To stanje javlja se starenjem zbog čega se trebaju izbjegavati stvari koje isušuju usnu šupljinu poput alkohola i kofeina. Određeni lijekovi također mogu isušivati usta poput antidepresiva te lijekova za krvni tlak. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?