znanstvenici upozoravaju

Stalna dostupnost šefovima "cijedi" ljude i fizički i emotivno

posao
04.08.2016.
u 14:43

Tim stručnjaka nedavno je proveo istraživanje i saznali su da ljude iscrpljuju, ne samo mailovi na koje moraju odgovoriti izvan radnog vremena, već i sama činjenica da moraju biti pripravni

Moderne tehnologije i dostupnost od 0-24 dovele su nas do toga da neprestano provjeravamo mailove i poruke, uključujući i vikende i godišnji odmor. Današnji čovjek neprestano je u iščekivanju da će mu se netko od nadređenih javiti i tražiti od nešto. Kada odu na godišnji odmor, zovu ih kao da rade, od osam ujutro i kroz cijeli dan, a postalo je sasvim normalno da se od službenog mobitela ne smijemo ni odvajati. 

Međutim, taj stres od iščekivanja i nemogućnosti da se isključimo i potpuno posvetimo privatnom životu, odmoru i uživanju dugoročno će utjecati na zdravlje, ali i produktivnost radnika, upozoravaju znanstvenici. Tim američkih stručnjaka s različitih sveučilišta nedavno je proveo istraživanje i saznali su da ljude iscrpljuju, ne samo mailovi na koje moraju odgovoriti izvan radnog vremena, već i sama činjenica da moraju biti pripravni. To ih "cijedi" i fizički i emotivno, zaključili su, piše 24ur. 

Taj fenomen "stres od očekivanja" dugoročno utječe na privatni i obiteljski život jer se zaposlenik odvaja od njih, ne može s njima provoditi dovoljno vremena i nerijetko završi razdvajanjem supružnika. 

- Osim toga, neprestano očekujete da vam mobitel može zazvoniti dok vježbate, dok večerate s obitelji, dok čitate knjigu... I čim ga čujete, morate reagirati. Taj kronični stres s vremenom će rezultirati lošijom produktivnošću radnika i lošijim zdravljem, i psihičkim i fizičkim - objasnila je Samantha Conroy, jedna od autorica studije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?