štete u novoj biloj

Srušen most kojim prelaze djeca: Kod Busovače pao most tijekom novog izlijevanja Lašve

03.06.2019.
u 09:30

Dijelovi Bosne ponovno su poplavljeni, oštećeni su stambeni objekti i prometnice, srušeni mostovi, a kao da to nije dovoljno, meteorolozi već danas najavljuju nove oborine koje bi mogle potrajati do petka, što znači da bi stanje moglo biti još lošije.

Elementarna nepogoda

Rijeka Lašva u središnjoj Bosni kod Busovače dosegnula je kritičnu razinu prilikom čega se urušio stari most kojim djeca idu u školu, javlja Centralna.ba. Na terenu su ekipe Civilne zaštite Srednjobosanske županije. Ovo je treći put ove godine da se rijeka izlila. – U Novoj Biloj izlio se potok u dvorište jedne kuće, dok u naselju Gornji Bučići u Novom Travniku voda s ceste ulazi u garažu i kuću - potvrđeno je iz Stožera civilne zaštite u SBŽ-u.

Stanje elementarne nepogode proglašeno je na području Tuzle nakon što su taj dio Bosne i Hercegovine ugrozile rijeke koje su se izlile iz korita nakon obilnih kišnih oborina, a poplave su zaprijetile i nekim drugom dijelovima BiH, posebice na sjeveru i u središnjim krajevima te zemlje. Gradski stožer CZ-a Tuzle odluku o proglašenju posebnih mjera zaštite građana i objekata donio je u subotu kasno navečer nakon što su nabujali vodotoci ugrozili najmanje pedeset stambenih i gospodarskih zgrada, oštetili dio vodovodne mreže te neke mostove i ceste. Voda je prouzročila i aktiviranje više klizišta. Na mostu preko rijeke Jale između Filozofskog fakulteta i zgrade Gradske uprave, razina vode bila je za oko 50 cm iznad kote donjeg ruba betonske konstrukcije mosta. Tijekom dosezanja navedene vršne razine Jala je nosila veliku količinu krutog otpada, višemetarskih debla i drugog materijala.

Nakon djelomičnog opadanja vodostaja primijećeno je oštećenje na uzvodnom glavnom betonskom nosaču mosta, na način da su vidljive dvije kose pukotine, kao i oštećenja završne obrade nosača. U Tuzli su zbog najavljenih novih oborina u stanju pripravnosti, a cilj je da se posljedice ublaže što više.

Krah poljoprivredne sezone

Kod Maglaja ponovno se izlila rijeka Fojnica, a pod vodom su poljoprivredna zemljišta koja su za ovu godinu potpuno izgubljena, ali i prometnice. Mještani tvrde da političko vodstvo u ovoj lokalnoj zajednici ništa nije učinilo ni tijekom prve poplave, a ni sada. Nažalost, prognoze za iduće dane ponovno ne nude optimizam.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?