PITANJE PUNJENJA KASE HNŽ-a

Sredstva od naknada za vodu ključna za stabilnost proračuna

skupstina
Foto: Zoran Grizelj
09.04.2014.
u 09:27

Mnogi smatraju kako je proračun za ovu godinu nerealan

Skupština Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) na posljednjoj sjednici u Mostaru usvojila je proračun županije za 2014. godinu u iznosu od oko 189 milijuna KM. Tijekom sjednice nekoliko je zastupnika izrazilo sumnju u realizaciju predloženog proračuna, nazivajući ga nerealnim i teško ostvarivim, s obzirom da su prema izvješću o izvršenju županijskog proračuna u 2013. godini ostvareni prihodi od 164,5 milijuna maraka što je, kako su kazali, jedina realna osnova za izradu proračuna za ovu godinu.

Većina ZA

Proračun je ipak usvojen sa 17 glasova “za”, 8 “protiv”, a dva su zastupnika bila suzdržana. Zamjenik predsjednika Skupštine HNŽ-a Luka Faletar kazao je kako je usvojeni proračun ambiciozan, nije razvojni, ali kako se nada da će županijska Vlada ispuniti obećanje i da će, očekujući određene prihode, nastojati ovaj proračun ispoštovati. Premijer HNŽ-a Denis Lasić smatra kako proračun nije prenapuhan, što se moglo čuti tijekom sjednice Skupštine. - Uvjereni smo, sukladno Zakonu o vodama HNŽ-a, pa i povećanjem prihoda, odnosno povrata sredstava s viših razina, da ćemo uspjeti donekle to ispratiti, a hoće li biti potrebno raditi neki ‘sitni’ rebalans, to ćemo još vidjeti - kazao je Lasić. Predsjednik Županijskog odbora SDP-a Aner Žuljević kazao je kako je županijski proračun zapravo već sedam godina najvećim dijelom proračun za plaće, međutim, nada se kako će elektroprivrede ispoštovati Zakon o vodama čijom se primjenom očekuje određen prihod. - Od usvojenog Zakona o vodama očekuje se određen prihod kada su u pitanju elektroenergetski objekti na razini ove županije. Je li to realno, vidjet ćemo u idućem razdoblju - kazao je Žuljević.

Uskoro rebalans

Županijski ministar financija Samir Hadžihusejnović je odmah nakon sjednice najavio kako se uskoro može očekivati rebalans proračuna, dok je Tomo Martinović, predsjednik Kluba hrvatskih zastupnika u Skupštini HNŽ-a, kratko izjavio kako je jako bitno da je proračun usvojen, te da je osigurana normalna isplata obveza županijskih vlasti. Na ovoj sjednici usvojeno je izvješće o radu Vlade HNŽ-a za 2013. godinu, Program rada Vlade HNŽ-a za 2014. godinu, izvješće o izvršenju proračuna za 2013. godinu, te izvješće o radu Županijskog javnog pravobraniteljstva za 2013. godinu. Također, usvojen je Zakon o izmjeni Zakona o prostornom uređenju, Zakon o slatkovodnom ribarstvu HNŽ-a, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti. U pripremi je još niz zakona koji bi uskoro trebali biti usvojeni.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije