tražite alternativu

Srčani bolesnici očajni zbog nestašice lijeka koji sprečava zgrušavanje krvi

07.06.2018.
u 12:10

U ljekarnama u Banjoj Luci ne može se naći lijek farin koji sprečava zgrušavanje krvi, a koji uglavnom koriste srčani bolesnici.

Nema ga u nabavi

- Bila sam u pet ljekarni u centru grada i ni u jednoj nemaju ovaj lijek koji koristim otkad su mi ugrađeni umjetni srčani zalisci - rekla je Diana T. iz Banje Luke, koja koristi farin i zbog atrijalne fibrilacije, odnosno poremećaja srčanog ritma. Ističe da njezin život doslovno ovisi o tom lijeku koji mora piti svaki dan. Dodaje da su joj na Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje u Beogradu, gdje je operirana, rekli da u njezinom slučaju ne postoji adekvatna zamjena za ovaj antikoagulans.

- Rekli su mi da za sprečavanje zgrušavanja krvi isključivo moram uzimati farin - priča ona. Dodaje da će pokušati naći ovaj lijek u ljekarnama u Gradiški ili Laktašima, kao što su joj preporučili u banjalučkim ljekarnama. Hematolozi su potvrdili da bi nedostatak farina u banjalučkim ljekarnama, koji proizvodi kompanija “Galenika” iz Beograda, mogao dovesti do ozbiljnih posljedica po zdravlje oboljelih. Farin je antikoagulans, koji se uglavnom primjenjuje u kardiologiji i vaskularnoj medicini, a propuštanje terapije ovim lijekom može dovesti do zdravstvenih komplikacija opasnih po život.

- Nemamo ga više u ponudi i problem je u nabavi. Za sada ga ne možemo nabaviti. Ovaj lijek nema zamjenu - kaže Maja S., farmaceut u jednoj banjalučkoj ljekarni. Dodaje da postoji lijek sa sličnim djelovanjem koji se zove sintrom, ali da ga pacijenti mogu uzeti isključivo ako im to preporuči i odobri liječnik.

U Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH kažu da farin nema registriranu paralelu - isti lijek drugog proizvođača te da im do sad nitko nije prijavio deficit tog lijeka. Hematolog Sandra Hotić-Lazarević ističe da je ovaj lijek izuzetno važan za bolesnike jer sprečava zgrušavanje krvi i nastanak tromboze.

Zamjena

- Pacijenti mogu uzeti drugi sličan lijek sintrom, ali samo nakon konzultacije s liječnikom - rekla je Hotić-Lazarević. Upozorava da kod bolesnika koji koriste farin, neuzimanje ovoga lijeka može dovesti do raznih komplikacija, što ovisi od osobnih indikatora, ali da nekima to može biti životno ugrožavajuće.

- Najteže komplikacije su moždani udar i plućna tromboembolija te može dovesti do raznih tromboza ekstremiteta - objasnila je Hotić-Lazarević. U vrlo rijetkim situacijama dogodi se da ili nema oba lijeka ili pacijent ne može koristiti drugi sličan lijek.

- Tada pacijenti moraju primati heparin injekcije, - kaže ona. Dragan Unčanin, predsjednik Udruge kardiologa RS-a, upozorava da pacijenti trebaju na vrijeme tražiti alternativu i da ne smiju čekati s traženjem lijeka do trenutka kada popiju svu terapiju, a ako se to ipak dogodi, uglavnom ga treba potražiti u regiji. Iz “Galenike” jučer, do zaključenja ovog teksta, nismo dobili odgovor na pitanje zbog čega je došlo do problema u nabavi. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?