U Republici Srpskoj proveden referendum

Srbi slave, Izetbegović poručuje: Ni Dodik neće podijeliti BiH

Milorad Dodik, President of Republika Srpska, votes for a referendum on their Statehood Day in Laktasi near Banja Luka, Bosnia and Herzegovina, September 25, 2016. REUTERS/Dado Ruvic
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
26.09.2016.
u 07:00

Provedba referenduma sinoć se slavila u Republici Srpskoj. Predvodila je vlast koja je pokrenula referendum, a oporba, prisiljena, pokušala je biti suzdržana u euforičnim izjavama jer ipak je dio državne vlasti. Izlaznost dobra, rezultat poznat. S druge strane granice, one entitetske, bilo je napeto. Strah od onoga što slijedi nakon referenduma, strah zbog mogućih novih odluka vlasti u RS-u, poput referenduma o odcjepljenju ili onoga o ulasku BiH u NATO, ali i sukoba. Regionalni, europski i svjetski dužnosnici danima smiruju tenzije nastale nakon prošlotjedne odluke Ustavnog suda da je referendum i obilježavanje Dana RS-a – neustavno. Ipak, unatoč zabrani Ustavnog suda BiH, protivljenjima iz FBiH, upozorenjima stranih dužnosnika, najavama sankcija... vlasti RS-a provele su prvi poslijeratni referendum na prostoru BiH. Kod svih važnijih objekata u Banjoj Luci bila je policija s dugim cijevima i psima. U drugim većim gradovima bila je podignuta razina sigurnosti. Glasovalo se na 1885 glasačkih mjesta. Bilo je 1,2 milijuna registriranih s pravom glasa. Na glasačkom listiću bilo je pitanje: “Podržavate li da se 9. siječnja obilježava i slavi kao Dan RS-a?” Da ili ne?”

Dodik: RS je miran i stabilan

Vijesti s referenduma prenosilo je 250 akreditiranih novinara. Iz svjetskih medija uglavnom su stigle osude održavanja referenduma. Milorad Dodik, predsjednik RS-a, nije imao odgovor na to što će se dogoditi poslije referenduma. – Republika Srpska je mirna, stabilna i tako će ostati – rekao je Dodik. Na pitanje o mogućoj krivičnoj prijavi protiv njega zbog održavanja referenduma unatoč zabrani, poručio je: – Moj odgovor je pobjeda na referendumu i ako netko hoće nekoga uhititi, neka uhiti čitav referendum. Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić poručio je kako je svima jasno da će nakon referenduma 9. siječnja ostati datum koji će RS obilježavati. Ne vidi razlog za sankcije RS-u. Predsjednik Povjerenstva za provedbu referenduma Siniša Karan ocijenio je jučer kako se glasovanje odvijalo bez zapreka, kako u RS-a tako i na pet lokacija u inozemstvu. No ipak su zabilježeni problemi. Zanimljivo je kako je predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta BiH Mladen Bosić morao glasovati nepotvrđenim listićem jer njegovo ime nije bilo na popisu na glasačkom mjestu predviđenom za općinu u kojoj živi. Razlog tome jest što je Središnje izborno povjerenstvo odbilo ustupiti središnji birački popis RS-u. Dok je većinom srpsko stanovništvo jučer izlazilo na glasanje, na područjima gdje žive Bošnjaci bilo je incidenata. U mjestu Kula kod Gacka Bošnjaci su prosvjedovali zbog otvaranja glasačkog mjesta za referendum.

9. siječnja ostaje praznik

Općinsku komisiju dočekao je lokot na vratima, intervenirala je i policija.

– Situacija u Kuli pokazuje da su policija i institucije u RS-u željele nešto na silu nametnuti Bošnjacima – izjavio je Remiz Salkić, potpredsjednik Republike Srpske. – BiH nisu uspjeli podijeliti ni mnogo jači od Dodika – izjavio je Salkić. – Neće biti rata, nitko neće uništiti Republiku Srpsku. Mi ćemo čuvati BiH, Daytonski sporazum i sve građane, i Srbe i Hrvate i Bošnjake – izjavio je predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Bošnjački dužnosnici u tijelima vlasti RS-a i BiH ranije su pozvali Bošnjake da ne sudjeluju na referendumu ističući kako je riječ o protuzakonitom i neustavnom činu koji će imati ozbiljne posljedice za organizatore. – Sankcije zbog referenduma su moguće – izjavio je Valentin Inzko, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH. Predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović kazao je kako sankcije mogu samo pogoršati stanje u BiH. Vlasti u RS-u najavile su kako će nakon referenduma mijenjati Zakon o praznicima. Ali sigurno je, prema izjavama svih predstavnika Srba u BiH, da 9. siječnja ostaje praznik sa sadašnjim ili novim nazivom. Ostaju i odluke Ustavnog suda, gotovo stotinu neprovedenih odluka koje se odnose na vitalne nacionalne interese Srba, Hrvata i Bošnjaka. Hoće li biti sankcija jer nisu provedene?, Da jesu, mnogo bi se unutarnjih problema riješilo, možda i bez referenduma. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije