Objava rezultata popisa i dalje tabu-tema

Spore se o tome tko čini stalno stanovništvo u BiH i kako su se davali podaci pri popisu

15.04.2016.
u 07:00

Predstavnici Eurostata smatraju kako je ključni zadatak iznalaženje metodologije koja će omogućiti da podaci koji će se dobiti popisom stanovništva budu takvi da se mogu koristiti za izradu kvalitetnih politika, ali također i usporedivi s rezultatima popisa drugih zemalja, piše Večernji list BiH.

Različita tumačenja

U BiH su, prema preliminarnim rezultatima popisa stanovništva provedenog 2013. godine, ukupno popisane 3,791.622 osobe, od čega 2,371.603 u Federaciji BiH, a 1,326.991 u Republici Srpskoj te u Brčko Distriktu 93.028 osoba. Radi usporedbe, prema podacima popisa stanovništva koji je proveden 1991., a riječ je o stalnom stanovništvu, u BiH su živjela 4,377.033 stalna stanovnika, od toga 760.852 Hrvata, 1,366.104 Srbina i 1,902.956 Muslimana. Ako bi se uvažili rezultati posljednjeg popisa, to bi značilo da u BiH živi 585.411 osoba manje u odnosu na popis iz 1991. Ako se do kraja lipnja objave rezultati popisa, zanimljive će biti neke usporedbe s popisom iz 1991. godine. Naime, te godine prosječno naselje imalo je 751 stanovnika, ali je istodobno u više od 4800 naselja živjelo manje od 750 stanovnika. S druge strane, već prema popisu iz 1991., bilo je evidentno smanjenje broja stanovništva u naseljima, dok je u tadašnjih pedesetak gradskih naselja dinamično rastao. Međutim, unutar statističkih institucija u BiH postoji različito tumačenje kategorije stalnog stanovništva, a samim time i različiti pristupi ovom procesu. Ukupan broj popisanih osoba u kontingentu osoba označenih da nisu popisane u skladu sa Zakonom o popisu i metodologijom popisa je 88.226. Podaci pokazuju kako su od ovog ukupnog broja, 48.772 osobe ili 55,3 posto rezidentni stanovnici BiH, a 39.454 osobe ili 44,7 posto nerezidentni stanovnici BiH. Prema dogovoru statističkih institucija, prije početka obrade podataka popisa stanovništva, kućanstava i stanova u BiH isključeno je ukupno 50.309 osoba. To su višestruko popisane osobe - ukupno 43.080, osobe koje od 1. do 7. pitanja obrasca P1 (obrazac za osobu), koja su ključna za utvrđivanje rezidentnosti popisanih osoba, nemaju upisan nijedan odgovor - ukupno 7183, te osobe za čije je popisnice u bazu podataka upisan umjetni bar-kod - odnosi se na obrasce P1 koji su korišteni tijekom obuke terenskog osoblja, što nije bilo dopušteno - ukupno 46 njih.

U vezi s isključivanjem odnosno uključivanjem popisanih osoba označenih da nisu popisane u skladu sa Zakonom o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u BiH 2013. i metodologijom za pripremu, organiziranje i provođenje popisa stanovništva, kućanstava i stanova u BiH 2013. statističke institucije nemaju jednako mišljenje.

Prisutni i odsutni

Za izradu izvođenja ukupnog broja stanovnika u BiH rađeno je više analiza prema prijedlozima entitetskih statističkih zavoda i Agencije za statistiku BiH. Prema tim analizama, broj stalnog stanovništva kreće se od 3,4 do 3,7 milijuna, ovisno o elementima koji određuju rezidentni status stanovnika. Stoga se čini zanimljivim analiza pod nazivom “Kućanstva čiji su svi članovi odsutni iz mjesta popisa” u smislu provjere ima li u kućanstvima barem jedna osoba koja je za sebe dala podatak. Utvrđeno je kako je 16.276 osoba ili 62,4 posto popisano u kućanstvima u kojima je barem jedan član dao podatke za sebe.

Dakle, barem jedan član kućanstva je u vrijeme popisa bio fizički prisutan. Ova analiza urađena je uz uvažavanje metodologije popisa u kojoj stoji da se ne smatraju prisutnima u naselju one osobe koje rade ili se školuju (učenici i studenti) ili su odsutne iz drugih razloga u nekom drugom mjestu u Bosni i Hercegovini ili inozemstvu, bez obzira na to što su u trenutku popisa, možda, zaista bile prisutne u kućanstvu zbog godišnjeg odmora, posjeta obitelji i slično.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije