sveučilišta iz Sydneyja i Mostara

Sporazum o suradnji kao temelj akademskog povezivanja i znanstvenih istraživačkih projekata

03.11.2017.
u 09:00

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović i rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić s izaslanstvom posjetili su sveučilište Macquarie u Sydneyju. To je sveučilište jedno od pet javnih sveučilišta u Sydneyju. Osnovano je 1964. godine i ima oko 40.000 studenata, od kojih je 8500 stranih studenata, te se ubraja među pet posto najbolje rangiranih sveučilišta na svijetu. Kampus sveučilišta jedan je od najvećih tehnoloških i poslovnih centara na južnoj hemisferi. Sveučilište je izrazito okrenuto modernim dostignućima u znanosti te potencira veliku količinu inovacija koje proizlaze iz sveučilišnoga znanstvenog centra.

Razmjena iskustava

Upućujući na postignute rezultate i svoje specifičnosti, vodstvo sveučilišta Macquarie izrazilo je spremnost za uspostavljanje suradnje sa Sveučilištem u Mostaru. - Naše sveučilište upoznato je s organizacijom Sveučilišta u Mostaru i zajednički smo zaključili kako postoji više područja u kojima možemo surađivati - naglasio je prof. dr. Luka Budak, voditelj Centra hrvatskih studija na sveučilištu Macquarie, te dodao kako je njihovo sveučilište visoko rangirano u svijetu i kao takvo ima svoje prednosti. Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH, uputio je na važnost međunarodne suradnje između svjetskih sveučilišta, među kojima je i Macquarie, s javnim sveučilištima u BiH. - Želimo razmjenjivati iskustva i znanstvena postignuća. Međunarodna umreženost kroz različite oblike suradnje prioritet je naših sveučilišta, pa tako i Sveučilišta u Mostaru. Ovdje sam kako bih vas potaknuo na suradnju kako bismo zajedničkim programima, istraživačkim projektima i doktorskim studijima stvorili novi okvir i perspektivu kako naših sveučilišta tako i dviju zemalja - naglasio je Čović te istaknuo nadu kako će ovaj akademski susret rezultirati konkretnim aktivnostima. Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić uputio je na specifičnost i značenje ovog sveučilišta naglašavajući njegovu društvenu misiju. - Sveučilište u Mostaru ima brojne prednosti, ali i izazove. Temelj smo razvoja društva te kao takvi nastojimo planirati i provoditi politiku koja će biti javna i odgovorna. Naše je Sveučilište prošlo sve domaće i međunarodne reakreditacije i vrednovanja te danas primjenjuje europske standarde visokog obrazovanja. Međunarodna suradnja jedan nam je od prioriteta. Jačanjem te suradnje treba omogućiti novu mobilnost nastavnika i studenata te rezultirati i novim projektima. Spremni smo kroz suradnju primijeniti iskustva sveučilišta Macquarie i bitno se ojačati te pozicionirati na karti priznatih svjetskih sveučilišta - istaknuo je, između ostalog, rektor Tomić te pozvao sveučilište Macquarie iz Sydneyja da sa Sveučilištem u Mostaru potpiše memorandum koji će otvoriti međusveučilišnu suradnju.

Ugovori i studenti

Jedno od područja interesa sveučilišta Macquarie je turizam i politika okoliša. O mogućim programima suradnje govorio je prof. dr. sc. Nevenko Herceg. Naglasio je važnost okolišnih studija za razvoj društva. - Na Sveučilištu u Mostaru, uz studija turizma i okoliša, postoji i Institut za turizam. To potvrđuje našu opredijeljenost za praćenje svjetskih trendova kako u turizmu tako i u politici okoliša. Vjerujem kako su studiji koji se bave politikom okoliša studiji budućnosti - naglasio je Herceg i istaknuo kako naša iskustva iz ovih područja mogu biti i naša komparativna prednost u razvoju i brendiranju Sveučilišta u Mostaru. Razgovarajući o brojnim drugim pitanjima, istaknuto je obostrano zanimanje za suradnju i potpisivanje sporazuma o suradnji na više područja. Rektor Tomić naglasio je važnost povezivanja studenata kroz doktorske studije, kao i prenošenje iskustva u e-učenju, što je na sveučilištu Macquarie izrazito dobro razvijeno. Dogovoren je novi radni sastanak u Mostaru.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?