mostar

Spona između obrazovnog i gospodarskog sektora

17.11.2016.
u 09:00

U zgradi zajedničkih institucija u Mostaru upriličen je Sajam srednjih škola. U sajamskim aktivnostima sudjeluje oko 2500 sudionika, od čega više od 1000 učenika osnovnih škola s područja grada Mostara.

Novost na ovogodišnjem izdanju Sajma srednjih škola je uključivanje Gospodarske komore grada Mostara, odnosno nekih od najuspješnijih mostarskih tvrtki u rad Sajma, čime se stvara spona između obrazovnog i gospodarskog sektora u gradu na Neretvi.

Ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije Rašid Hadžović na konferenciji za tisak kazao je kako je uključivanje Gospodarske komore i gospodarstvenika nastavak rada na uvođenju dvojnoga obrazovanje u srednje škole Hercegovačko-neretvanske županije.

Dvojno obrazovanje zastupljeno je u strukovnim školama razvijenih zapadnih zemalja, poput Njemačke i Švicarske. Ono podrazumijeva da se dio teorijske nastave odvija u školama, a praktični dio u lokalnim poduzećima, gdje se primjenjuju stečena teorijska znanja.

- Željeli smo na ovom sajmu, uz promociju škola, promovirati i zanimanja kroz tvrtke koje su se odazvale našem pozivu. Cilj nam je obrazovati mlade ljude koji će po završetku školovanja moći naći posao, a ne da se školuju za službe i zavode za zapošljavanje, istaknuo je ministar Hadžović.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić kazao je kako je Sajam srednjih škola odlična prilika da se mladi informiraju i pokušaju prepoznati ona zanimanja koja će biti tražena u skoroj budućnosti.

- Ovo je izvrsna prilika i za roditelje da dobiju što je moguće više informacija kako bi zajedno sa svojom djecom donijeli iznimno važnu odluku koja ih čeka nakon završetka osnovne škole, dodao je gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.

Organizator šestog izdanja Sajma srednjih škola je Vijeće mladih grada Mostara, u suradnji s Gradom Mostarom, Pedagoškim zavodom Mostar, Zavodom za školstvo Mostar, Ministarstvom obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a, uz financijsku potporu Veleposlanstva SDA-a u Sarajevu.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije