Novi Travnik

Spomendan Bl. Drinskih mučenica u samostanu sestara Kćeri Božje ljubavi

Foto: KT
1/2
16.12.2020.
u 17:51

Sestre Kćeri Božje ljubavi, koje već 17 godina djeluju u svom samostanu u župi Presveto Trojstvo u Novom Travniku, svečano su 15. prosinca proslavile svoje nebeske zaštitnice Bl. Drinske mučenice.

U novotravničkom samostanu sestre su dostojanstveno obilježile spomendan svojih blaženih mučenica  koje su 15. prosinca 1941. prisilno odvedene na križni put od Pala prema Goraždu. Misu je predslavio župnik vjerničke zajednice Presvetoga Trojstva u Novom Travniku don Anto Ledić uz nazočnost osam sestara, piše Nedjelja.ba. 

Na početku prigodne propovijedi don Anto je, promišljajući o mučeništvu, rekao kako se "teško može naći bilo kakvu riječ kojom bismo opisali taj misterij" te naglasio kako za to postoji više razloga.

"Jedan od razloga je stid što vjerovatno u nama još uvijek ne postoji takva vjera koju bismo mogli potvrditi mučeničkom smrću, a druge razloge možemo pronaći u Pavlovoj poslanici pitanjem: 'Tko će nas rastaviti od ljubavi Kristove…', a koje često postaju zapreka autentične ljubavi prema Bogu i Crkvi. Mi slaveći danas blažene Drinske mučenice trebamo si postaviti pitanje, što nam priječi biti kao one? Često i sama navezanost na nebitne i prolazne stvari, a ne navezanost na Isusa koji je bio zadnja imenica koju su izgovorile prije mučeničke smrti", naglasio je propovjednik te, osvrćući se na poruku evanđelja u kojem se kaže "tko izgubi život svoj poradi mene, taj će ga spasiti", poslužio se idejom "kršćanske zavisti“ koja "nas treba motivirati živjeti vjeru i odanost svojim redovničkim, svećeničkim i drugim sakramentalnim zavjetima, kao što su živjele drinske mučenice".

"Ako imamo 'kršćansku zavist' onda ćemo imati i kršćansku želju biti spremni, ako treba, dati i svoj život, ili spremno podnositi mučeništvo ljubavi o kojem govori Sv. Ivana Franciska de Chantal. Imam pravo 'zavidjeti' Drinskim mučenicama jer su spasile svoj život, ali uz zahvalnost jer me motiviraju da se i ja sam potpuno predam u ruke Krista Spasitelja, i svoje zavjete čuvam i potvrđujem, ako treba i mučeništvom. Ništa nas ne smije rastaviti od ljubavi Krstove, a blaženici i svetci neka nam budu svjetli primjeri kojima je životni primjer bio sam Krist Gospodin", rekao je na kraju don Anto.

Nakon svete mise sestre su sa župnikom i pastoralnim suradnikom vlč. Miodragom Brkanom nastavile druženje za obiteljskim stolom.

Inače, uz 17 godina djelovanja sestara u samostanu treba dodati i 50 godina djelovanja u župi Sv. Josipa u Rankovićima i višegodišnje služenje u župi Uzašašća Gospodinova. Sestre su ostavile plodan rad u svim župama u kojima su djelovale kako u Lašvanskoj dolini tako i u drugim dijelovima Vrhbosanske nadbiskupije, i još uvijek marljivo i s ljubavlju djeluju šireći Božju Ljubav.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?