"Vječni derbi 1945. – 1991."

Splitski povjesničar napisao knjigu o rivalstvu Hajduka i Dinama

27.09.2022.
u 21:21

Povjesničar Bože Ujević napisao je knjigu Vječni derbi 1945. – 1991, koja govori o najvećem nogometnom rivalstvu u Hrvatskoj, onome između splitskog Hajduka i zagrebačkog Dinama.

Iza autora je intenzivan trogodišnji rad tijekom kojega je istraživao članke iz Sportskih novosti, Slobodne Dalmacije i drugih novina, knjige te klupske monografije. U provjeri podataka konzultirao se s Juricom Gizdićem za kojeg kaže da je najbolji kroničar u povijesti splitskog sporta.

Autora su na pisanje Vječnog derbija, kako kaže, potaknuli prijatelji, koji su željeli doznati je li se nekada igrao bolji nogomet te je li tada antagonizam između navijača Hajduka i Dinama bio veći.

"Jedan od razloga pisanja knjige bio je i taj da se mladim generacijama, posebno ljubiteljima nogometa, pruže informacije o najvećem hrvatskom derbiju, navijanju i svemu onome što je taj derbi pratilo. Knjiga je namijenjena ljubiteljima nogometa i sporta općenito, svima koji se žele upoznati s nogometnim imenima koja su derbije između Hajduka i Dinama činila veličanstvenima. Knjiga je još jedan dokaz da je nogomet zaista najvažnija sporedna stvar na svijetu“, kazao je Bože Ujević.

Povjesničar je knjigom obuhvatio razdoblje tzv. socijalističke Jugoslavije, no ako će knjiga biti dobro prihvaćena, planira napisati još dvije kojima će pokriti rivalstvo Hajduka i Dinama tijekom neovisne Hrvatske.

Najfascinantnijim u odnosu Dinama i Hajduka smatra navijače. 

"Derbi je od prve utakmice izazvao veliki interes navijača, a atmosfera je bila paklena, naravno u ondašnjim mogućnostima pirotehnike i svega što je pratilo navijački kolorit. Mnoštvo navijača iz Dalmacije hrlilo je na derbi u Zagreb i obrnuto. Hajduk je ponekad imao bolju navijačku podršku u Zagrebu nego u Splitu jer veliki broj Dalmatinaca živi u našoj metropoli. No treba reći da je i Dinamo imao dosta navijača u Splitu. Bio je to najveći hrvatski derbi, no pored navijačkog nadmetanja na njemu nije bilo ozbiljnijih incidenata. Bilo je mnogo slučajeva da su navijači jednog i drugog kluba hodali zagrljeni Splitom ili Zagrebom umotani u klupske zastave. Volio bih da je i danas toga malo više“, rekao je Ujević.

Taj profesor povijesti i geografije iza sebe ima desetak izdanih knjiga, no Vječni derbi njegovo je najveće djelo. Uz mnoštvo podataka, knjiga na 480 stranica donosi zanimljive novinske priče, statistike, fotografije te komentare derbija iz onih i ovih vremena.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?