Član Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH

Softić: Ne znamo razloge zašto nisu došli izaslanici iz Kluba srpskog naroda

daf
Foto: FENA
20.03.2017.
u 13:54

Član Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić izjavio je da je zabrinjavajuća činjenica da tri delegata iz srpskog naroda nisu došla na sjednicu tog doma koja je bila zakazana za danas.

Po njegovim riječima, način na koji su oni danas izostali sa sjednice je u najmanju ruku zbunjujući, jer nisu pismenim putem najavili svoje odsustvo niti su tražili, kao izaslanici u Domu naroda, bilo kakvo odgađanje sjednice.

- Mi, praktično, na ovaj način na koji  su oni to danas učinili, ne znamo ni razloge zbog čega nisu došli. Na Kolegiju Doma koji smo jutros održali, nakon što nas je tajnik Doma izvijestio da ima službenu zabilješku i kontakte s ova tri izaslanika o njihovom nedolasku, konstatirali smo da bi bilo  bespredmetno da držimo predstavu ovdje, u ovoj sali i Kolegij je ocijenio da danas nećemo održati sjednicu - kazao je Softić.

Dodao je da će u tijeku idućih dana sasvim sigurno imati i politička izjašnjenja u vezi s tim što se danas dogodilo.

Softić ističe da ga od Nebojše Radmanovića, Sredoja Novića i Dragutina Rodića, koje cijeni kao kolege u  Domu naroda, iznenađuje u najmanju ruku način na koji su danas doveli sve kolege u Domu naroda pred svršen čin, na način da su to uradili bez ikakvog obrazloženja i pismenog izjašnjenja.

Softić je dodao da nemaju izaslaničku mogućnost da sankcioniraju ljude za nedolazak na jednu sjednicu.

- Ali, u svakom slučaju, na idućoj sjednici, na idućem Kolegiju, razgovarat ćemo o toj temi i vidjet ćemo šta su prije svega razlozi za ovo. Da li su oni političke prirode ili ima nešto drugo što se dogodilo danas u vezi s njihovim nedolaskom - naveo je Softić.   

Istaknuo je da nijedan od  trojice izaslanika u Domu naroda nije našao za shodno da nazove predsjedatelja ovog doma i usmeno izvijesti o tome da danas neće biti na sjednici, jasno govori o tome da postoje neki dublji politički razlozi za to.

- Šta su njihovi razlozi, mi se možemo referirati na njihove medijske istupe i na ono što su oni kazali vezano za reviziju presude, sudjelovanje stranih sudaca u Ustavnom sudu  - kazao je Softić, dodajući da Klub Bošnjaka u narednom periodu neće prihvatiti bilo kakvu vrstu ultimatuma i da se bilo kakvom ucjenom ucjenjuje održavanje sjednica.

Ističe da, ukoliko bi to bilo tako, onda bi to bilo antidejtonsko djelovanje „i sasvim sigurno bi iziskivalo drugačiji politički odgovor na ovo što smo danas imali“.

Upitan šta će biti ukoliko potraje ova situacija, Softić je odgovorio da je to pitanje za političke lidere koji vode političke stranke koje čine parlamentarnu većinu u zemlji.

- Mi kao Dom naroda i kao Kolegij ćemo se potruditi da vrlo brzo, čim prije, nakon što saznamo prave razloge za sve ovo, zakažemo novu sjednicu Doma naroda - kazao je Softić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije