Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH piše za Večernji list BiH

Snažna podrška RH ključnim društvenim, kulturnim i gospodarskim aspektima života Hrvata u BiH

Goran Stanzl/Pixsell
06.09.2019.
u 09:00

Ovogodišnje izdanje 24. oraškoga filmskog festivala održava se prvi put bez njegova idejnog začetnika i dugogodišnjeg organizatora Ive Gregurevića, koji nas je prerano i iznenada napustio početkom ove godine.

Zato će ovaj iznimno značajan i važan filmski festival nositi naziv Dani hrvatskog filma “Ivo Gregurević” kao podsjetnik na čovjeka koji je utkao cijeloga sebe kako bi rodnoj Bosanskoj Posavini darovao jedinstvenu filmsku manifestaciju koju je teško usporediti i s jednom drugom.

Sigurno da ovaj festival bez njega neće biti isti, ali isto tako uvjeren sam da će ovogodišnje izdanje biti dostojno uspomene na sjajnog čovjeka velikoga srca, koji će zauvijek ostati jedinstvena i nenadmašna osobnost hrvatske filmske i kazališne umjetnosti, u sjećanju i srcima svih ljubitelja sedme umjetnosti.

Festival u Orašju ili “Mala Pula”, kako ga zovu, i ove godine ugostit će veliki broj glumaca, redatelja i scenarista te osobe iz javnog života, politike i kulture, kao i sve ljubitelje filmske umjetnosti koji se zbog tople i ležerne atmosfere uvijek iznova vesele dolasku u Orašje. Posebnu ljepotu festivalu daje i to što je lišen natjecateljskog dijela. Njegovi posjetitelji imat će priliku uživati u novim ostvarenjima domaće filmske produkcije, ali i retrospektivi nezaboravnih filmova Ive Gregurevića.

Oraški filmski festival ima veliko simboličko značenje za Hrvate u Bosni i Hercegovini te pridonosi promociji Bosanske Posavine, kao i kulturnoj baštini i identitetu hrvatskog naroda u BiH. Stoga je ovo idealna prilika da se pošalju poruke kojima se potiče suživot i snaženje univerzalnih vrednota poštovanja, uvažavanja i međusobnog razumijevanja, ali i očuvanja vlastitih identiteta i kulturnog razvoja svih konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini.

Podsjećam da Hrvatska kroz svoje institucije, a u suradnji s predstavnicima hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, snažno podupire ključne društvene, kulturne i gospodarske aspekte života Hrvata u Bosni i Hercegovini, a to ćemo jednako predano nastaviti činiti i u budućnosti.

Ponosan sam što sam kao predsjednik hrvatske Vlade prisustvovao filmskom festivalu u Orašju, koji je, zahvaljujući čovjeku nenadmašne energije i kreativnosti prerastao u prvorazredni kulturni događaj.

Komentara 1

SP
Spezispezi
13:45 06.09.2019.

Za one neuke ovo znači; glasajte za nas i odje..b..te.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije