obljetnica Bitke za Bašino Brdo

Snagom zajedništva izboriti se za ostanak Hrvata u Središnjoj Bosni

12.11.2019.
u 21:21

Na planini Jasikovica iznad Fojnice danas je obilježena 26. obljetnica Bitke za Bašino Brdo, jednu od strateških kota obrane Lepeničke doline u proteklom Domovinskom ratu. Uspomeni na poginule hrvatske branitelje, njih više od 30, koji su živote na oltar Domovine položili na današnji dan, 12. studenog 1993. godine, uz suborce i članove Udruga proizašlih iz Domovinskog rata Županije Središnja Bosna te krovnih Udruga HVO Herceg- Bosne, poklonilo se i izaslanstvo dužnosnika HDZ BiH predvođeno Brankom Staniće, predsjednikom OO HDZ BiH Fojnice i ratnim zapovjednikom HVO-a u Fojnici, priopćeno je iz HDZ-a BiH. 

Bitka za Bašino Brdo bila je jedna od najbrilijatnijih u Domovinskom ratu.

„Nažalost o ovoj bitci malo se zna, jer mi Hrvati u BiH imamo najmanje medija. Zato je ovo prilika da kažemo kako hrvatski narod središnje Bosne može biti ponosan na Bitku za Bašino Brdo, a naša je trajna zadaća sjećati se naših poginulih i odavati im dužnu počast ali i učiti buduće našu djecu što je ova Bitka značila za Fojnicu i središnju Bosnu“, kazao je ovom prilikom Stanić.

„Snagom zajedništva koju su naši hrvatski branitelji pokazali u bitkama za Bašino Brdo, Meoršje, Zavrtaljku i mnoge druge, izborimo se za naš ostanak u Lepeničkoj dolini“, istaknuo je Nikica Tomić, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO-a Herceg - Bosne.

Nakon polaganja vijenaca pred Spomen križem na Bašinom Brdu, misu zadušnicu pred Spomen kapelicom spredvodio je fra Mirko Majdanžić, gvardijan Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici. Fra Mirko se zahvalio okupljenima na dolasku i njegovanju uspomene na žrtvu poginulih hrvatskih branitelja naglasivši kako nema veće ljubavi od one kada položite život za prijatelja.

„Naši su hrvatski branitelji živote dali za naš opstanak i ostanak u Fojnici i cijelom ovom kraju. Nisu ginuli ni za Austriju, ni za Njemački ni za Australiju. Nemojmo to nikad zaboraviti, izdignimo se iz magle naših života u kojoj smo se našli jer nas svakodnevno zatrpavaju informacijama koje šire beznađe o nemogućnosti života i suživota na ovim prostorima. Ne napuštajmo olako kilometre prostora jer za svaki metar četvorni ginuli su naši branitelji“, poručio je okupljenima na Bašinom Brdu fojnički gvardijan.

Mnogi su mišljena da su u znak osvete samo dan nakon osvajanja Bašinog Brda na pragu Franjevačkog samostana u Fojnici ubijeni tadašnji gvardijan i vikar fra Nikica Miličević i fra Leon Migić. Nalogodavci ovog kao i brojnih drugih zločina nad Hrvatima Fojnice, uljučujući i masovan progon hrvatskog stanovništva početkom srpnja 1993. iz tadašnje „sanitetske zone“ nikad nisu procesuirani te su i motivi zločina, uključujući i okrutno ubojstvo gvardijana i vikara ostali zamagljeni, baš poput pogleda s Bašinog Brda na Fojnicu danas, na 26. godišnju Bitke za ovu kotu na planini Jasikovica.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?