JESTE LI ZNALI?

Smijete li jesti jaja kojima je istekao rok trajanja? Evo što kaže stručnjak

jaja
shutterstock
06.04.2024.
u 14:38

Uz pomoć stručnjaka otkrivamo što točno znači datum na kutiji i jesu li jaja sigurna za konzumaciju nakon što on prođe.

Jaja su sastavni dio prehrane mnogih ljudi. Ne samo da su izvor vitamina A i folata (vitamin B-9, važan za zdrav rast stanica), već su i bogate proteinima. Možda vaša obitelj uživa u jutarnjoj kajgani ili omletu za užinu, a velika je vjerojatnost i da uvijek imate kutiju jaja u hladnjaku, prenosi Yahoo

Nevjerojatno svestrano jaje može biti zvijezda tanjura ili ukusan prilog, ali ponekad zaboravite na njih te im prođe rok trajanja naveden na kutiji. Uz pomoć stručnjaka otkrivamo što točno znači ovaj datum i jesu li jaja sigurna za konzumaciju nakon što on prođe. 

Benjamin Chapman, profesor i stručnjak za sigurnost hrane na Odsjeku za poljoprivredu i humanističke znanosti Državnog sveučilišta Sjeverne Karoline, kaže da su rokovi valjanosti zapravo rokovi trajanja i ‘nikako nisu povezani sa sigurnošću jaja’. Nakon što istekne rok valjanosti, možete očekivati ​​da će jaja izgubiti ‘vrhunsku kvalitetu na temelju studija o roku trajanja i preferencijama testova potrošača’, dodaje.

Chapman kaže da su datumi roka trajanja navedeni na spremnicima za jaja vrlo slični datumima roka trajanja koji se nalaze na mliječnim proizvodima - svrha je u biti pružiti potrošačima artikl najbolje kvalitete.

Dodaje da je rok valjanosti zapravo rok trajanja - ili datum u kojem bi jaja trebala napustiti policu trgovine prije nego što kvaliteta počne opadati. Ali, ‘nema čarobnog vremenskog okvira nakon datuma roka trajanja’, kaže Chapman, koji napominje da proizvođači i istraživači jaja obično kažu da će izdržati 4-5 tjedana ako se drže u hladnjaku ispod 5°C.

‘Na primjer, jaja koja imam u hladnjaku imaju rok trajanja do 18. svibnja, očekivao bih da će kvaliteta danas biti relativno ista kao početkom lipnja (što je dugo, a mojih desetak jaja neće trajati tako dugo)’, kaže Chapman. Međutim, jaja pohranjena na sobnoj temperaturi propadat će mnogo brže.

Iako možete sigurno uživati ​​u jajima i nakon datuma navedenog na kutiji - ona ‘ne postaju manje sigurna s vremenom ako se drže u hladnjaku’, kaže Chapman - postoji mogućnost enteritisa salmonelom, što je kontaminacija koja se događa unutar jaja, što znači da ne možete učiniti ništa što bi to moglo spriječiti u pogledu skladištenja i potrošnje. Srećom, to nije uobičajena pojava: ‘Na temelju najboljih dostupnih podataka, očekivali bismo da će se salmonela pojaviti u 1 od 10 000 do 1 od 20 000 jaja’, kaže Chapman.

Ali, dok starijim jajima, čak i onima kojima je prošao datum na kartonu, može biti smanjena kvaliteta (miris i okus nisu tako dobri), u redu su za jelo ili upotrebu u pečenju. ‘Kad jaje ostari, žumanjak ili bjelanjak jajeta možda neće zadržati svoj oblik i bit će tečniji od očekivanog’, objašnjava Chapman. Međutim, to nije pitanje sigurnosti nego kvalitete.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije