BURNA SJEDNICA

Smijenjena Vlada HBŽ-a, novi predsjednik Branko Ivković

hbz
Foto: Miro Šumanović
10.12.2013.
u 09:30

Sjednicu Skupštine HBŽ-a jučer je obilježilo cjelodnevno čekanje 17. ruke koja bi omogućila smjenu Vlade HBŽ-a na čelu s Nediljkom Rimcem

Na jučerašnjoj izvanrednoj sjednici Skupštine HBŽ-a razriješena je Vlada Nediljka Rimca, a imenovana nova na čelu s Brankom Ivkovićem iz HDZ-a BiH. Novi ministar financija je dipl. oec. Stipan Šarac iz Tomislavgrada, ministar poljoprivrede je Ilija Šljivić, a ministar rada, zdravstva i socijalne skrbi Dragoslav Topić. Inače, sjednicu Skupštine HBŽ-a jučer je obilježilo cjelodnevno čekanje 17. ruke koja bi omogućila smjenu Vlade HBŽ-a na čelu s Nediljkom Rimcem. Sjednicu nije odgodio ni smrtni slučaj u obitelji jednog od zastupnika.

Smrtni slučaj

Naime, Dragi Puzigaći, zastupniku SNSD-a (inače 17. ruka bez koje je bilo nemoguće smijeniti Vladu i imenovati novu), umrla je majka u bolnici u Banjoj Luci. Puzigaća je u jutarnjim satima primio ovu vijest te je otišao po tijelo majke koje je u poslijepodnevnim satima ostavio u Drvaru, te se zaputio u Tomislavgrad kako bi pomogao izglasavanju smjene Vlade. Zanimljivo je spomenuti kako nitko od Puzigaćinih kolega nije izišao s inicijativom da se prekine sjednica Skupštine budući da se radi o izvanrednoj situaciji. Zastupnici SNSD-a cijelo vrijeme su s Puzigaćom bili u telefonskom kontaktu, a Jasenko Tufekčić (SDA) dopredsjednik Skupštine HBŽ-a je još na samom početku sjednice kazao da zastupnici SDA neće otići iz skupštinske dvorane dok ne završe posao. Prijedlog za prekid sjednice Skupštine došao je od HDZ-a 1990. koji je tražio da se s dnevnog reda skinu sve 4 točke, te da sjednicu treba najaviti sedam dana unaprijed, podijeliti materijale i upoznati se s eventualnim kandidatima za nove ministarske pozicije i poziciju premijera. Dok se čekalo Puzigaću, na sjednici se raspravljalo o tome zašto bi trebalo ili ne bi trebalo smijeniti Vladu na čelu s premijerom Nediljkom Rimcem. Tražene su brojne pauze, kupovalo se vrijeme.

Razmatran poslovnik

U jednoj pauzi zasjedalo je i povjerenstvo za poslovnik i Ustav HBŽ-a jer je zastupnica Ivica Pašalić Lhotak, zastupnica HDZ-a BiH, kazala da je sjednica Skupštine sazvana suprotno poslovniku, te da ovakav način sazivanja ne odgovara onome što je propisano za hitno sazivanje sjednice Skupštine. Povjerenstvo je, pak, navelo kako smatra da je poslovnik Skupštine HBŽ-a nedorečen u više odredbi pa tako i što se tiče odredbe o sazivanju izvanredne sjednice Skupštine. Analizirajući odredbe koje trenutačno reguliraju tu materiju, povjerenstvo je većinom glasova donijelo mišljenje da je sjednica sazvana sukladno poslovniku. Ivica Pašalić Lhotak je kazala da je za nju sveto slovo i obveza potpis na papiru koji je stavljen u ime dva HDZ-a na deklaraciju HNS-a, te da ona neće dići svoju ruku za smjenu Vlade. “Tom deklaracijom HNS-a se kaže da će vlast na svim razinama činiti od stranaka koje su unutar HNS-a ”, kazala je Pašalić Lhotak.

Puzigaća je na sjednicu došao oko 17.30 sati nakon čega se krenulo sa smjenama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije