Vlada FBiH

Smanjenje troškova obuke državnih službenika

Vlada FBiH
15.10.2015.
u 19:17

Cilj izmjena i dopuna je smanjenje troškova obuke u skladu s raspoloživim sredstvima

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, donijela Uredbu o izmjenama i dopunama Uredbe o kriterijima za stjecanje statusa trenera u provođenju stručnog obrazovanja i usavršavanja državnih službenika u organima državne službe u FBiH. Cilj izmjena i dopuna je smanjenje troškova obuke u skladu s raspoloživim sredstvima. 

Donesene su dvije odluke o transferima iz oblasti zaštite okoliša. Prvom je JP Nacionalni park “Una” dodijeljeno 500.000 KM na ime podrške u poslovanju.Drugom odlukom 700.000 KM predviđeno je za sufinanciranje projekata za zatvaranje tehnički neuređenih općinskih deponija, unaprjeđenje rada postojećih regionalnih centara za upravljanje komunalnim otpadom i/ili tehničko unaprjeđenje postojeće infrastrukture i postrojenja za upravljanje komunalnim otpadom na području Federacije BiH, dok će 300.000 KM biti raspoređeno za sufinanciranje podrške boljem funkcioniranju upravljanja uspostavljenim zaštićenim područjima u Federaciji BiH. 

Razmatrajući danas informaciju koja se odnosi na kredite u švicarskim francima, Vlada Federacije BiH je konstatirala da nema pravnu osnovu za ulazak u odnos između banaka i klijenata.

No, kako bi ubuduće bili spriječene ovakve situacije, Vlada FBiH će preispitati i, u suradnji s Vijećem ministara BiH i Vladom Republike Srpske, pokušati uskladiti zakonske odredbe koje se tiču bankarskog poslovanja. Također, potrebno je raditi na izmjenama Zakona o zaštiti potrošača. 

Federalna vlada je prihvatila Prijedlog akcijskog plana za primjenu Strateških pravaca razvoja karijerne orijentacije u Federaciji BiH za razdoblje 2015. - 2020. godina, kao i izvješće Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o poslovanju gospodarskih društava iz oblasti energije za 2014. godinu. 

Ekonomske reforme

Na današnjoj sjednici usvojena je informacija o pripremi Programa ekonomskih reformi za razdoblje od 2016. do 2018. godine, s Planom aktivnosti i obvezama institucija koje u tome sudjeluju. 

Članovi Vlade su upoznati s informacijama o radu međuresorne Radne grupe za izradu tekstova Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju i Zakona o organizaciji mirovinskog i invalidskog osiguranja. 

Prihvaćena je informacija Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH o realizaciji zadataka na usklađivanju podataka u registrima društava iz Uredbe o vršenju ovlaštenja u gospodarskim društvima s učešćem državnog kapitala iz nadležnosti Federacije BiH. 

Vlada FBiH je na današnjoj sjednici usvojila izvješće o odobravanju izdvajanja sredstava iz "Tekuće rezerve“ proračuna Federacije BiH za 2015. godinu za razdoblje 1.1. do 30.9.2015. godine, po odlukama Vlade Federacije BiH, rješenjima premijera i zamjenika premijera. Vlada je razmatrila i usvojila informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o stanju u gospodarskim društvima Konfekcija "Borac“ d.d. Zenica - u stečaju i Konfekcija "Borac“ d.d. Banovići. 

Federalnom zavodu za statistiku Vlada FBiH je odobrila 24.512,87 KM sredstava koje je osigurao donator, a za realizaciju projekta Implementacije europske legislative u Energetskoj zajednici putem anketnog istraživanja "Potrošnja energije u domaćinstvima BiH“. 

Kadrovska rješenja

Vlada FBiH dala je danas punomoći za sudjelovanje u radu i odlučivanju na skupštinama gospodarskih društava Jakubu Mušinbegoviću (BNT Tvornica mašina i hidraulike d.d. Novi Travnik), Denijelu Pelidiji (Operator Terminali Federacije) i Emini Selman (Fabrika duhana Sarajevo d.d. Sarajevo). 

Vlada je dala prethodnu suglasnost Nadzornom odboru Union banke d.d. Sarajevo za imenovanje Begić Leona za izvršnog direktora za operacije u ovoj banci d.d. Sarajevo, do isteka mandata Uprave, odnosno do 31.3.2019. godine. U Povjerenstvo za provođenje postupka izbora direktora Federalnog zavoda za zapošljavanje danas su imenovani Amra Đendušić (predsjednica), Mario Glibić, Denijel Pelidija, Mirjana Vučić i Mirsada Jahić (članovi). 

Danas izmijenjenim Rješenjem, Fahrudin Bečirović imenovan je za predsjednika, a Damir Češkić za člana Policijskog odbora za policijske službenike FBiH. 

U Radnu grupu za analizu spornih pitanja međuvlasničkih odnosa i otvorenih pitanja u vezi s izvršenjem ugovornih obveza ugovornih strana iz Ugovora o dokapitalizaciji "Energopetrola“ d.d. Sarajevo, danas su imenovani Suvad Osmanagić, Inda Ažman, Drago Vrbić, Amra Đenušić i Aida Skoko. 

Vlada FBiH donijela je odluke o raspisivanju javnog natječaja za izbor i imenovanje Upravnog odbora Financijsko-informatičke agencije, te o propisivanju općih i posebnih kriterija koje je potrebno da ispunjavaju osobe za izbor i imenovanje na ove pozicije. Utvrđen je i tekst javnog natječaja i imenovano povjerenstvo za natječaj, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?