SARAJEVO

Složenom operacijom spašena funkcija šake kod mlađeg pacijenta na KCUS-u

21.10.2022.
u 15:08

Na Klinici za plastičnu i rekonstruktivnu kirurgiju KCUS danas je urađen izuzetno zahtjevan operativni zahvat presađivanja kosti i mišića s noge na ruku.

Radi se o mlađem pacijentu kojem je uslijed prostrijelne rane zadobivene u lovu potpuno uništena jedna od dvije kosti na ruci, uslijed čega mu je prijetila trajna invalidnost.

Zahvaljujući odličnom radu multidisciplinarnog tima operacija je uspješno završena, a pacijent se trenutno oporavlja na Klinici za plastičnu i rekonstruktivnu kirurgiju KCUS. 

Multidisciplinarni operativni tim liječnika činili su mr.sci.dr Adan Zećo i mr.sci.dr Goran Obradović sa mr.sci.dr Faruk Lazović, mr.sci.dr Edin Kulenović, anesteziolog dr. Lejla Dreca, dr. Omar Cvorak, dr. Shammari, kao i sestre instrumentarke Alma Lemeš, Enida Porović, Adna Halilović, Mišo Joksimović, Mirsada Muhibić i Irma Džaferović - saopćeno je iz KCUS-a. 

Prema riječima dr. Adnana Zeće pacijentu je pomoću manje kosti potkoljenice (fibule) nadomješten defekt radijusa.

- Izuzetno mi je drago da smo zajedničkim radom uspjeli vratiti jednom mladom čovjeku funkciju šake. Po završetku postoperativnog tretmana on će se vratiti svakodnevnim redovitim aktivnostima, što bi sigurno bilo nemoguće u slučaju da nismo uradili ovaj zahtjevan operativni tretman“ – rekao je dr. Zećo.

Dr. Goran Obradović ističe da se na Klinici za plastičnu i rekonstruktivnu kirurgiju rade najzahtjevniji mikrohirurški zahtjevi, kakvi se rade na prestižnim svjetskim klinikama. On dodaje da su uspješni zahvati rezultat višegodišnjih edukacija, ali i novih multidisciplinarnih pristupa u liječenju, koji daju najbolje rezultate.

Šefica Klinike za rekonstruktivnu i plastičnu kirurgiju KCUS  prof.dr. Sanela Salihagić navodi da se na ovoj klinici zbrinjavaju i uspješno liječe pacijenti iz cijele Bosne i Hercegovine.

- U proteklih nekoliko godina značajno smo unaprijedili kvalitetu zdravstvenih usluga. Imamo tim izvrsnih kirurga i medicinskog osoblja spremnih da se suoče sa najzahtjevnijim izazovima. Prateći novitete u ovoj oblasti medicine uz stručno obrazovanje i usavršavanje znatno smo proširili dijapazon usluga na našoj klinici - izjavila je prof.dr. Salihagić, navodi se u priopćenju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?