Vlada FBiH planira provesti bolne, ali neophodne poteze za ekonomski oporavak

Složeni odnosi u FBiH najveća su prepreka planu novih reformi

fgjf
14.04.2015.
u 09:33

Predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić iznio je nedavno pred entitetske parlamentarce i domaću javnost prilično ambiciozan plan za predstojeće tri i pol godine. Posebno je razrađen plan ekonomskih mjera čija bi provedba trebala Federaciju BiH izvući iz nimalo zavidne situacije u kojoj se danas nalazi.

Puno posla pred Vladom

Reforme koje su po Novaliću ključne za ekonomski razvoj uključuju smanjenje i nadzor nad javnom potrošnjom, smanjenje opterećenja na rad, reformu tržišta rada, poboljšanje poslovnog okruženja, aktiviranje resursa, potpore gospodarskim aktivnostima, borbu protiv korupcije i reformu socijalnih davanja. Neke od tih reformi su bolne i iziskuju stabilnu političku potporu, a to je ono što će u radu nove Vlade možda biti i najslabija karika. Hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović upozorio je nedavno upravo na opasnost koju za rad Vlade predstavljaju složeni odnosi u Federaciji. - Od nove Vlade se očekuje da prioritetno radi na socijalnim i ekonomskim reformama, ističe Čović i dodaje da će vrijeme pokazati hoće li biti i stabilna. - Ako iskreno želimo omogućiti rad, moramo im dati vjetar u leđa, kazao je Čović. Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara izjavio je, pak, da je pred novoimenovanom federalnom Vladom puno posla, ali kako vjeruje da će novi tim, dok se malo uhoda uz nešto očekivanih teškoća, napraviti pozitivan iskorak, prvenstveno u neophodnim socijalno-ekonomskim reformama.

Bolni i nužni potezi

- Reforme su nam neophodne. Stalno zagovaram kod međunarodnih predstavnika: pomozite nam da steknemo povjerenje kod svih onih na koje se sutra te reforme odnose jer ne može se očekivati da netko prihvati teške rezove, tešku operaciju, a da ne zna hoće li od nje ozdraviti. U društvu moramo stvoriti ekonomsko stanje, sustav koji će funkcionirati na dobrobit svih, a onda, ako je potrebno, povući i odlučan potez koji je i bolan, ali sa spoznajom da će poslije toga biti puno bolje. Drukčije, mislim da nećemo uspjeti jer većina ljudi danas teško živi i moramo to imati na umu, vratiti povjerenje u institucije, smatra Čavara. Govoreći o bolnim potezima izvršne vlasti koji bi mogli uslijediti, on je posebno naglasio problem poduzeća koja po 15-20 mjeseci ne isplaćuju plaće. - To se stanje mora riješiti, ne može poduzeće postojati ako nije u stanju izmirivati svoje obveze i obveze prema radnicima. Ako je došlo u tu fazu, to se mora stečajem ili na neki drugi način riješiti, upozorio je Čavara. Veliki je posao i pred Ministarstvom financija jer je bivša SDP-ova vlada ostavila milijunske dugove.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?