neobičan ulov u čapljini

Slana voda “teče” prema Počitelju! Morska raža kroz Neretvu stigla čak do - Višića

Foto: VL
1/3
08.11.2019.
u 11:37

Uz sve apokaliptične najave koje stižu iz različitih dijelova svijeta od, primjerice, požara u Amazoniji i Kaliforniji, do monoksida koji nakon otapanja milenijskog leda izbija iz Istočnosibirskog mora, doprinos ukupnoj problematici daje i Mladen Matuško iz Višića kod Čapljine. Naime, ovaj čapljinski ribič ispod mosta na Tersani između Višića i Gabele uhvatio je ražu za koju ne postoje podaci da obitava na tom dijelu toka Neretve, piše Večernji list BiH. 

Foto: VLm

Mislio da je list

- To je bio splet okolnosti kada sam došao na Neretvu, dolje ispod našega, kako mi kažemo, Tresanskoga mosta u samom plićaku zapazio sam neobičnu ribu. U prvi mah sam mislio da je list, naša riječna riba, ali kad sam se bolje zagledao, vidim ima rep i pretpostavio da može biti raža, tj. morska riba koja se pojavila zajedno s lubinom u našim vodama u ljetnom razdoblju. Neplanirano sam zagazio u vodu i počeo “operaciju” hvatanja, nekako sam je uspio uhvatiti i kao dokaz ponijeti sa sobom, da ljudi vide - kaže Mladen o tom i za njega neuobičajenom ulovu, pa dodaje:

- Nasreću, ražu sam ponio, drugo ništa nisam uhvatio, pa sam se ražom još mogao i pohvaliti - kaže Mladen, a zatim pola u zbilji, a pola u šali, primjećuje:

- Za ovu vrstu nemam recepta, pa ne znam kako je pripremiti za jelo, vjerojatno ovi u Neretvi imaju. Raspitat ću se, jer kako je krenulo, u Neretvi bi uskoro moglo biti više morske nego riječne ribe - objašnjava Mladen.

Foto: VLm

U mulju i pijesku

Informacija da je morska raža stigla do Višića iznenadila je i Josipa Vekića, voditelja Službe zaštite u Parku prirode Hutovo blato, koji o neuobičajenom ulovu kaže: - Radi se o raži modroprugoj, lat. Raja miraletus, koje ima dosta na ušću Neretve pa je očito krenula uzvodno, vjerojatno nekim plinom slane vode koji se probija prema unutrašnjosti. Inače, voli obitavati u mulju i pijesku, što je i vodi u Neretvu. Nalazili su je do Opuzena, nikad dalje, barem ja nisam čuo. Posebice je neobično što je studeni, vodostaj je dosta visok, a ona došla do Višića. Zaista neobično - zaključuje inženjer Vekić ne skrivajući iznenađenje Matuškovim ulovom ispod mosta na Tersani.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije