Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Skupština HNŽ-a usvojila Strategiju razvoja HNŽ-a za 2021. – 2027.

24. studenoga 2021. u 18:50 0 komentara 63 prikaza

Skupština Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) u srijedu je usvojila Strategiju razvoja HNŽ-a za 2021. – 2027. godinu, a koja predstavlja podlogu za usklađivanje i izradu strategija razvoja jedinica lokalne samouprave, priopćili su iz županijske Skupštine.

Strategijom razvoja županije utvrđuju se ciljevi i prioriteti njezinoga razvoja, način njihova ostvarivanja, financijski i institucionalni okvir za implementaciju, monitoring, evaluaciju i izvješćivanje i ona je osnovni dokument za izradu sektorskih strategija, DOB-a, proračuna i programa javnih investicija županije i dr.

Kako se navodi, zastupnici su upoznati o Odluci Središnjeg izbornog povjerenstva o prestanku mandata zastupnika u Skupštini HNŽ-a Nevenka Hercega, te Odluci o verifikaciji mandata zastupniku Dejanu Kvesiću.

Skupština HNŽ-a također je razmatrala Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, kojim su preciznije definirane pojedine odredbe zakona. Izmjene i dopune su usvojene uz prihvaćanje određenih amandmana na zakon.

Pored toga, usvojeni su i zaključi kojim se prihvaćaju Nacrt zakona o termoenergetskoj inspekciji i Nacrt zakona o elektroenergetskoj inspekciji kao dobra osnova za izradu prijedloga zakona.

Usvojene su Izmjene i dopune Odluke o izboru predsjedatelja, zamjenika predsjedatelj i članova radnih tijela Skupštine kojom su izvršene promjene članova u skupštinskim povjerenstvima, a koje se odnose na zastupnike koji su u međuvremenu dobili mandate u Skupštini HNŽ-a.

Nakon održane rasprave o stanju u javnim zdravstvenim ustanovama u županiji, usvojeni su zaključci kojima se zadužuje Vlada te županije da hitno zatraži od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine poduzimanje mjera na deblokadi računa Opće bolnice i Doma zdravlja Konjic, kako bi se omogućila isplata plaća zdravstvenim radnicima.

Također, Skupština HNŽ-a je zatražila od Vlade FBiH da u što kraćem roku uputi u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o financijskoj konsolidaciji javnih zdravstvenih ustanova u Federaciji BiH.

Razmatrajući inicijative zastupnika, Skupština je donijela zaključak kojim se od Vlade i nadležnog ministarstva traži izvješće o realizaciji zaključka Skupštine HNŽ-a o preispitivanju dodijeljenih koncesija za izgradnju mini hidroelektrana Buna 1 i Buna 2, kaže se u priopćenju. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.