MARTIN RAGUŽ:

Skratiti rokove za formiranje vlasti nakon izbora

Raguž
26.12.2013.
u 09:38

"Na granicu BiH došla je EU i to je bio povijesni trenutak koji nije iskorišten na pravi način", ocjenjuje Raguž

Predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž upozorava da je iduća godina posljednji trenutak za rješavanje pitanja "Sejdić-Finci" da bi BiH mogla aplicirati za kandidatski status u EU i da bi opći izbori imali kredibilitet i legitimitet. 

"Iduća godina, u gospodarskom i financijskom smislu, biri će veoma zahtjevna za BiH, jer na svim nivoima stižu velike financijske obveze i veliki anuiteti koji su vrlo zahtjevni", rekao je Raguž u intervjuu Srni. 

Raguž napominje da su proračuni u BiH projektirani sa određenim vakuumom u smislu načina na koji će biti popunjeni, te upozorava da BiH očekuje vrlo složena godina, koja će, ako ne bude praćena puno odgovornijim političkim i institucionalnim pristupom i zrelošću, biti veoma teška. 

On smatra da BiH u ovoj godini nije ostvarila zadovoljavajuće rezultate, te da najveću odgovornost snose političari, koji nisu smogli snage da naprave iskorak u smislu promjene negativne paradigme sukoba i manipulacija, gubljenja kredibiliteta, te propuštanja prilika i rokova da se ostvare temeljni politički prioriteti. 

"Na granicu BiH došla je EU i to je bio povijesni trenutak koji nije iskorišten na pravi način", ocjenjuje Raguž, koji očekuje da će političari biti puno odgovorniji i bolji u 2014. godini. 

Lider HDZ-a 1990 ocjenjuje da je najnegativniji događaj u 2013. bilo "produbljivanje institucionalne i političke krize i zaostajanje BiH na europskom putu". To je, dodaje on, dovelo je do gubljenja perspektive IPA fondova, te kazni koje su uslijedile pri kraju godine. 

Kada je riječ o izbornom procesu u 2014. godini, Raguž smatra da je najveći izazov postizanje dogovora i suradnja političkih stranaka o vrlo važnim pitanjima prije održavanja izbora, kako bi bili skraćeni rokovi za formiranje vlasti, a parlamentarna većina bila odgovorna za ono što obeća biračima. 

Raguž očekuje da će doći do novog oblika političke komunikacije među političkim strankama, odnosno da će se prije samih izbora naći politički kapaciteti, osobe i stranke koje mogu dogovoriti zajedničke osnove za nastup na izborima. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?