DODIK:

Skandaloznom izjavom reis Kavazović najviše naštetio sebi i Islamskoj zajednici

Milorad Dodik
25.05.2016.
u 20:13

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je istup poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića skandalozan, ali i iznenađujući jer odudara od njegovih ranijih pomirljivih izjava i korektnih postupaka.

“Nakon niza konkretnih dokaza da je život Srba i Bošnjaka krenuo uzlaznom putanjom, da se povjerenje među ljude ponovo vraća, imamo jednu uvredljivu izjavu najvišeg muslimanskog duhovnog autoriteta. Reis Kavazović je ovom izjavom štetu nanio Islamskoj zajednici i sebi osobno. Zvao on nas Srbima ili nekako drugačije, mi ćemo ove godine podržati jednog kandidata u Srebrenici, ali ne da bi služio interesima jednog naroda, već cijele Srebrenice, koja je već previše stradala i patila”, naglasio je Dodik.

Na pitanje Srne da prokomentira Kavazovićev istup na nedavno održanom skupu Bošnjaka u Švicarskoj u kojem je pripadnike srpskog naroda nazvao “vlasima”, a za BiH rekao da je “zemlja muslimana”, Dodik je naveo da bi Kavazoviću poručio da ovo nije zemlja muslimana i da nema potrebe da se protiv Srba bore grobovima, ali ima potrebe da shvati da bi korisno bilo da se i Srbi i Bošnjaci i Hrvati i svi koji žive u BiH bore, ne jedni protiv drugih, već svi protiv nezaposlenosti, lošeg načina života, protiv predrasuda i isključivosti.

“Reisa Kavazovića pozivam da odbaci jezik mržnje i retoriku svog prethodnika, koga smo upamtili kao vodećeg bošnjačkog političara, i da kao duhovni vođa svog naroda učini sve da nam budućnost bude bolja od prošlosti i sadašnjosti”, istakao je predsjednik Srpske.

Poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović na nedavno održanom skupu u Švicarskoj pripadnike srpskog naroda nazvao je “vlasima”. On je pozvao Bošnjake da se registriraju i na idućim lokalnim izborima u BiH glasuju u Srebrenici, te da ne dopuste da, kako je rekao, vlah vlada u Srebrenici.

U međuvremenu je govor reisa Kavazovića muslimanima u Švicarskoj uklonjen s Youtubea

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije