Sarajevo

Sjednica VSTV-a BiH, u fokusu projekti podrške borbi protiv korupcije

24.03.2021.
u 07:58

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) zakazalo je za 24. i 25. ožujka redovnu sjednicu na kojoj bi, između ostalog, trebala biti razmatrana druga faza EU4Justice Projekta "Podrška borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije u BiH", potvrđeno je Feni u VSTV-u.

Na dnevnom redu sjednice je i zahtjev USAID Projekta "Pravosuđe protiv korupcije" za pristup i korištenje konačnih disciplinskih odluka i drugih akata vezano za pitanja spojivosti određenih aktivnosti sa vršenjem dužnosti sudije i tužitelja, o čemu će referirati Stalno povjerenstvo za etiku, integritet i odgovornost sudaca i tužitelja.

Predviđeno je da se članovi VSTV-a BiH očituju o zajedničkoj inicijativi za uspostavljanje Radne grupe za poboljšanje optužnica u predmetima korupcije u BiH u vezi s čime će referirati predstavnici EU4Justice projekta.

Istovremeno, članovi VSTV-a BiH bi se trebali očitovati o zaključcima Stalnog povjerenstva za učinkovitost i kvalitet sudova i Stalnog povjerenstva za učinkovitost i kvalitet tužiteljstava u pogledu preporuka iz Trećeg OESS Izvješća o odgovoru pravosuđa na korupciju (Sindrom nekažnjivosti).

Planirano je i razmatranje Informacije o ostvarenju kolektivne godišnje orijentacijske norme u tužiteljstvima za 2020. godinu, kao i Izvješća o radu Ureda disciplinskog tužitelja VSTV-a BiH za 2020. godinu.

Na dnevnom redu su i točke koje se odnose na preporuku Ureda za reviziju institucija BiH u pogledu dostupnosti informacija po pravomoćnim presudama za krivična djela navedena u članu 45. stav (1) tačka a) Zakona o javnim nabavkama, te razmatranje novog Uputstva za anonimizaciju sudskih odluka VSTV-a BiH.

Kako je nadalje planirano, na sjednici bi trebao biti predstavljen Model etičkog kodeksa za zaposlenike u pravosudnim institucijama/USAID projekt, te imenovan određen broj nositelja pravosudnih funkcija u BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?