BRZO I LAKO

Sjajne ideje: Kako produžiti rok trajanja siru, salati, limunu, luku...

shutterstock
10.05.2020.
u 20:20

Iako svaka namirnica ima određen rok trajanja, njihov vijek se može produljiti ovim jednostavnim trikovima.

Svakome se barem jednom dogodilo da je kupio nove namirnice i proizvode koji su se nakon samo nekoliko dana stajanja u hladnjaku ili ormarićima pokvarili te su ih morali baciti. Svaka namirnica ima određen rok trajanja, koji uglavnom piše na pakiranju, ali adekvatnim pohranjivanjem tih namirnica, njihov rok se može produljiti. Kako bi vaše namirnice duže bile svježe, evo što trebate napraviti, prenosi Bright Side.

Svježi začini ne traju dugo, čak i ako ih držite u hladnjaku, ali postoji način da im produljite rok. Prvi je da ih tretirate kao cvijeće, to jest stavite ih u posudu s vodom te tako spremite u hladnjak. Tako ćete dobiti tri do četiri dana duljeg korištenja. 

Kada se radi o svježem zelju ili kupusu, ne biste ga trebali držati u plastičnim vrećicama. Umjesto toga, samo ga spremite u ladicu u hladnjaku, bez ikakvog omota, te će ostati svjež i ukusan do dva tjedna. Salata i špinat moraju se oprati u hladnoj vodi prije spremanja. Zatim u staklenu posudu stavite papirnate ručnike i na njih položite salatu ili špinat. Posudu dobro zatvorite plastičnom folijom te je spremite u hladnjak.

Spremanje luka u hladnjak nije dobra ideja. Ne samo da se tako brže kvari, nego i ostavlja svoj miris na drugim namirnicama. Trebali biste ih držati u metalnoj posudi s rupama radi bolje ventilacije. Tako će ostati dodar i do nekoliko mjeseci. Također luk ne biste smjeli držati blizu krumpira jer će se brže pokvariti.

Siru je najgori neprijatelj plastična folija. Umjesto nje, za omotavanje sira, koristite papir za pečenje. Nakon što sir dobro umotate, spremite ga u plastičnu vrećicu te u hladnjak.

Plastična folija također nije dobra ni za spremanje kruha, već bi se on trebao umotati u kuhinjsku krpu te spremiti u zatvorenu posudu ili mikrovalnu pećnicu. Ako mrkve imaju lišće, obavezno ih odrežite prije spremanja.

Lišće će u sebe uzimati svu nutritivnu vrijednost i vlagu, što će dovesti do bržeg kvarenja mrkve. Također izbjegavajte spremanje u plastične vrećice, već ih samo spremite u ladice hladnjaka.

Limun bi trebao biti spremljen u plastičnoj vrećici u hladnjaku. Tako će ostati svjež i do mjesec dana, samo ostavite dovoljno prostora, a ne da je zbijen jedan na drugi. Ako ćete limun držati na sobnoj temperaturi, svjež će ostati samo tjedan dana. 

Banane će duže ostati svježe ako na njihovu peteljku omotate plastičnu foliju. Iako se čini kao besmisleni trik, mogao bi vas iznenaditi. Tako ćete usporiti njezino sazrijevanje te će usporiti nastajanja crnih mrlja. Samo se sjetite ponovno zamotati peteljku nakon što uzmete jednu bananu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?