kreće izmještanje

Situacija s migrantima postaje neizdrživa: “Bacaju boce, kradu drva”

migranti
Armin Durgut/PIXSELL
25.04.2021.
u 16:52

Godinama su bihaćke ruševine dom brojnim migrantima. Jedni, drugi dolaze. Najkritičnije je u prostorima nekadašnjeg poduzeća Krajinametal. Ali i ruševne zgrade Doma umirovljenika. Policija ponovno kreće u akciju izmještanja migranata iz Grada u kamp Lipa.

“Također smo zatražili od Gradske uprave da zaštiti napuštene objekte jer imamo veliki broj migranata na dvije lokacije, Dom umirovljenika i objekti Krajinametala, gdje prema našim procjenama danas boravi sigurno oko 600 migranata, nakon današnje akcije sljedeći korak je da vlasti Grada Bihaća stave zaštitne barijere i da ne bude više tehničkih mogućnosti za boravak tih migranta u tim napuštenim objektima”, rekao je Nermin Kljaić, ministar unutarnjih poslova USŽ, javlja N1. 

Jasmin Stambolija, pomoćnik gradonačelnika Bihaća je dodala:

“Ne samo izmještanje da mi to uradimo, izmjestimo na Lipu, a oni se za dva sata, pet sati vrate. Cilj nam je jer bit će uključeno više institucija čim se migranti isele moramo očistiti zgrade, tu se sigurno nalazi četiri, pet tona raznoga smeća. Moramo izvršiti deratizaciju čišćenje i sve ostalo što je potrebno i na taj način i fizički i tehnički zapriječiti ulaze u zgradu”.

Ispred Doma umirovljenika jučer su građani izašli i na prosvjede. Kažu kako je situacija za okolno stanovništvo odavno neizdrživa.

“Otvoriti prozore ne možemo, to tako smrdi, smeća ima, lože, od dima ne možemo ništa, gume, namještaj ne znamo ni mi više što lože”, kažu.

“Bacaju boce, kradu nam drva, ulaze u šupe, odnose sve živo, tuku se navečer od dva sata do pet sati, to je skika, vrište”, dodaju.

Šefica Međunarodne organizacije za migracije u BiH Laura Lungarotti, kaže kako se ide i u smjeru rješavanja pitanja migranta izvan kampova.

“IOM je zajedno sa Službom za poslove sa strancima krenuo u pilot projekt gdje tražimo, brojimo, procjenjujemo one koje spavaju vani, odnosno one koji ne borave unutar postojećih prihvatnih centara, i naša preliminarna procjena je da ih je oko 1.700, dakle daleko smo od onih procjena od trio tisuće. Mnogima od njih je ponuđeno da pređu u prihvatne centre, neki nisu željeli, drugi koji jesu, smješteni su”, rekla je šefica IOM-a u BiH.

Eugenio Ambrosi, šef osoblja IOM-a, podjetio je kako se migracije događaju svukuda po svijetu.

“Novi valovi migranata će se nastaviti, ne samo ovdje, svukuda. Ovdje je situacija takva da se još uvijek može držati pod kontrolom, jer broj nije prevelik. I kako bismo se na pravi način uhvatili u koštac, na minumum smanjili patnju tih ljudi, ali i izazove lokalnih zajednica, kako bismo reducirali i pritisak na vlasti moramo imati strategiju, i sustav upravljanja migracijama koji neće značiti samo trenutni odgovor na krizu, ponuditi hranu i sklonište. Moramo raditi na kontroli granica, borbi s krijumčarima, povratku onih koji ne mogu ostati ovdje, ali i na ubrzavanju azila za one koji ispunjavaju uvjete”, istaknuo je on.

Čini se da su međunarodne organizacije, bh. vlasti i lokalni dužnosnici konačno pronašli zajednički jezik. Na ruku im je išao i manji broj ilegalnih migranata u odnosu na prethodne godine. U siječnju je Službi za poslove sa strancima prijavljeno oko 670 novopridošlih osoba. Najviše iz Afganistana, Pakistana i neočekivano Eritreje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?