Intervju s Mirom Kraljevićem, gradonačelnikom Širokog Brijega

Široki Brijeg bilježi rast broja zaposlenih, rođenih i upisanih u škole

16.12.2023.
u 18:58

Godinama ulažemo u stipendije za deficitarna zanimanja, a sad smo uveli i jednokratnu pomoć za studente lošijeg imovinskog stanja. Osigurali smo u proračunu sredstva za prijevoz učenika

Široki Brijeg Božić i nadolazeću, 2024. godinu dočekuje kao jedna od najrazvijenijih jedinica lokalne samouprave u gospodarskom smislu u BiH. Razlog je to za razgovor sa širokobriješkim gradonačelnikom Mirom Kraljevićem.

• U kakvom ozračju Široki Brijeg dočekuje Božić?

- Božić nam se približava i osjeti se božićni duh u cijelom gradu. Širokobriježani kroz duhovnu pripremu i mise zornice dočekuju rođenje Sina Božjega.

Prvi put Grad Široki Brijeg organizira Advent.

- Od danas, 15. prosinca 2023., park Sajmište bit će u punom sjaju božićnog duha u sklopu manifestacije "Advent u Širokom". Ove godine pripremljeno je i klizalište, savršeno mjesto za druženje, fotografiranje. Pozivamo sve da se prošeću između adventskih kućica, uživaju u ukusnim delicijama i toplim napicima te se prepuste čaroliji svjetlosnih dekoracija koje će oživiti čarobno ozračje adventa. Za najmlađe pripremamo poseban program s mnogo zabave i smijeha, dok će svi posjetitelji moći uživati u nastupima glazbenika, zborova i mnoštvu drugih iznenađenja. U sklopu Adventa u Širokom planirane su i tri posebne humanitarne večeri koje organizira Udruga "Inicijativa za Široki". Želimo istaknuti i koncerte te priredbe u božićnom ozračju, koje se održavaju po cijelom gradu. Vjerujemo kako će svatko pronaći nešto za sebe. Iako smo i do sada u predbožićno vrijeme imali lijepe programe, ove smo godine ukupan program dodatno obogatili.

• Široki Brijeg i dalje se ubraja među najuspješnije jedinice lokalne samouprave u BiH. Kako zadržati taj status?

- Svjesni smo svih statističkih podataka koji nam idu u prilog, ali i nedostataka. Status jedne od najuspješnijih lokalnih zajednica samo je poticaj da radimo još više po našem znanom sloganu "Široki uvijek na pr(a)vom mjestu".

• Na samom smo kraju 2023. godine. Imate li brojčane pokazatelje o stanju gospodarstva u Širokom Brijegu?

- Službenih statističkih podataka još nemamo. Ali trend i neslužbeni pokazatelji pokazuju rast gospodarstva. Naš cilj je uvijek bio da budemo servis građanima i gospodarstvenicima. Nikada nismo bili kočnica i vjerujemo kako uz dobru suradnju možemo biti još bolji.

• Imate li podatke o trenutačnom broju zaposlenih u Širokom Brijegu? Više širokobrijeških gospodarskih subjekata objavljuje oglase za nova radna mjesta?

- Stupanj zaposlenosti sve je veći, a broj zaposlenih je u kontinuiranom porastu i trenutačno se bliži broju od 9000. Zaposlenost se povećava svaki dan, sve je više oglasa za nova radna mjesta, što je dobar pokazatelj ukupnog gospodarskog rasta i razvoja.

• Imate li podatke o rastu plaća u Širokom Brijegu?

- Plaće u Širokom Brijegu kontinuirano se povećavaju. Gospodarskim rastom i razvojem i plaće će se povećavati. Podaci nam pokazuju kako one rastu, sigurni smo da ćemo i u budućnosti zadržati taj trend.

• Objavljena je informacija o tome kako je u ZHŽ-u u tijeku ove godine više rođenih nego umrlih. Kakva je, prema vašim saznanjima, trenutačna demografska slika Širokog Brijega?

- Grad Široki Brijeg provodi aktivnu socijalnu politiku. Bilježimo porast broja novorođenih, kao i upisanih u škole. Demografska slika je pozitivna. Za 2022. godinu izdvojili smo više od 160.000 KM za naknade za svako novorođeno dijete. Prema odluci Gradskog vijeća, naknada za novorođeno dijete iznosi 500 KM. Tako je nastavljeno i u 2023. godini. Porast broja rođene djece uvelike nas veseli. Godinama ulažemo u stipendije za deficitarna zanimanja, a sad smo uveli i jednokratnu pomoć za studente lošijeg imovinskog stanja. Osigurali smo u proračunu sredstva za prijevoz učenika.

• Pri kraju smo ove godine. S kakvim gradskim proračunom Široki ulazi u 2024. godinu?

- Proračun Grada Širokog Brijega uvijek je realan. Proračunom želimo pokriti sve segmente naše zajednice i društva. Možemo reći kako je proračun i razvojni i socijalni. Obuhvatili smo sve kategorije korisnika prema mogućnostima.

• U kojoj su fazi infrastrukturni projekti, osobito pročistač, gradski promet, lokalne ceste i vodoopskrbni projekti?

- Tijekom 2023. godine u infrastrukturne i druge projekte uložena su četiri milijuna i 770 tisuća KM, a u razvojne mjere dva milijuna i 290 tisuća KM. Najveća ulaganja tijekom 2023. godine bila su u projekte rekonstrukcije lokalnih cesta i školskih objekata, a kada su u pitanju razvojne mjere, najveća su izdvajanja za prijevoz učenika. Projekti vodoopskrbe odvijaju se planiranom dinamikom. U mjesnim zajednicama kontinuirano se radi na novim priključcima i sekundarnoj mreži. Nastavit ćemo i u idućoj godini realizirati sve započete projekte, ali i početi neke nove.

• Građani su jako zadovoljni uređenjem prostora ispod robne kuće i hotela Park. Kad će se urediti prostor na sjevernoj strani robne kuće i hotela?

- Počeli smo uređenje središta grada. Središnji dio grada dobio je nove konture. Uskoro ćemo krenuti i s radovima na cjelokupnom prostoru kod hotela Park i robne kuće. Projekt je u fazi pripreme.

• Kako doći do više parkirnih mjesta u središtu grada?

- Imamo problem s nedostatkom parkirnih mjesta u gradu. Tražimo najbolja rješenja koja ne mogu doći preko noći.

• Ljetos ste nam kazali da je u planu modernizacija ceste Izbično - Rakitno pa je došlo do realizacije. U tijeku je realizacija nove asfaltne ceste Široki Brijeg - Ljubuški. Što očekujete od buduće brze ceste Mostar - Široki Brijeg - granica RH?

- Navedeni su projekti u fazi realizacije. Buduća brza cesta Mostar - Široki Brijeg - granica RH sigurno će poboljšati prometnu povezanost Širokog, ali i rasteretiti promet kroz sam grad. Vjerujemo kako će to potaknuti i gospodarski rast te razvoj u svakom pogledu.

• Uklonjen je ruševni krov Penavića kuće, koji je prijetio sigurnosti prolaznika. Jeste li na putu rješenju problema s ruševnim objektima u gradu?

- Problemi sa saniranjem uvelike su otežani jer su svi ti objekti u privatnom vlasništvu. Cilj nam je u prvome redu sigurnost građana. Vjerujemo kako će se postići kompromis na dobrobit svih.

• Dokle se došlo s projektom Duhanske stanice?

- Gradsko vijeće usvojilo je detaljni plan uređenja prostora Duhanske stanice. Planom je predviđena izgradnja Srednje strukovne škole s dvoranom, zgradom s prostorima za javnu namjenu, zgrada za potrebe Županijskog suda, gradski trg, javne i zelene površine te podzemna garaža.

• Industrijska zona Knešpolje zahtijeva kvalitetniji prometni pristup. U kojoj je fazi realizacija adekvatnog prometnog pristupa toj gospodarskoj zoni?

- U gospodarskoj zoni Knešpolje izgrađen je jedan dio komunalne infrastrukture. Počeli smo s projektom uređenja glavne prometnice kroz zonu. Također, u suradnji s JP Ceste Federacije BiH planira se rekonstrukcija ulaza u zonu.

• Mještani Lisa i Pecare zadovoljni su izgradnjom kružnog toka kod zgrade škole. Koje kružne tokove planirate u skorije vrijeme? Mnogi građani smatraju kako bi problem prometa kod groblja na Trnu najbolje riješio kružni tok.

- Završili smo izgradnju kružnog toka na Pecari. Cilj nam je riješiti određene probleme u gradskom prometu. Kroz Trn prolazi magistralna cesta. Surađujemo s JP Ceste Federacije BiH kad je riječ o ulazima u industrijsku zonu Knešpolje, kvalitetnim rješenjima na ulazima na magistralnu cestu na Pecari, iz smjera Vagana na Trn i Uzariće.

U tijeku su radovi na novim poslovno-stambenim objektima. Očekuje se i realizacija kompleksa luksuznih stanova Luxury gradnje na Vracama.

- Uskoro će u Širokom Brijegu biti izgrađeni novi stambeni objekti. Prema najavama investitora, možemo očekivati više od 200 stambenih jedinica. Usvojili smo izmjene plana uređenja gradskog područja "Vrace". Novim prostornim planom omogućili smo izgradnju stambenog naselja. Trenutačno se izvode radovi na izgradnji stambeno-poslovnih objekata u naselju Trn.

• U Širokom Brijegu niču solarne elektrane. Postoje li zahtjevi za nove?

- Mnogobrojni investitori ulažu u projekte solarnih elektrana. Izmjenama zakona omogućit će se i kućanstvima izgradnja solarnih elektrana za vlastite potrebe, čime se smanjuje energetska ovisnost.

• Kakvo je stanje u širokobriješkim sportskim klubovima? Nogometnom klubu trenutačno ne ide po planu, a košarkašima KK Široki ide odlično.

- Višegodišnja ulaganja u sportske objekte i odgovarajuću infrastrukturu rezultirali su brojnim klubovima i značajnim sportskim uspjesima, a onda i raznim sportskim školama za djecu i bavljenje sportom mladih. Podržavamo sve sportske kolektive. Ne sumnjamo u njihovu budućnost i uspjehe.

• Podržavate širokobriješke kulturne projekte, a pokreću se novi. Može li se iz gradskog proračuna izdvojiti nešto više novčanih sredstava kako bi Široki zadržao status i kulturnog središta?

- Status kulturnog središta Široki Brijeg potvrđuje brojnim kulturnim događanjima, nastupima kulturno-umjetničkih društava, predstavljanjima knjiga, izložbama, festivalima i koncertima koji su širokobriješka svakodnevica. Kvalitetni projekti, ideje, događaji koji promoviraju naš grad uvijek će imati podršku. Sve to dodatno doprinosi kvaliteti življenja i ostvarenju vizije razvoja Širokog Brijega kao mjesta s razvijenim i inovativnim poduzetništvom i Grada s kulturnim, tradicijskim i društvenim vrijednostima.

• Što kao gradonačelnik možete poručiti Širokobriježanima za Božić i novu, 2024. godinu?

- Sugrađanima, Širokobriježankama i Širokobriježanima želim čestitati nadolazeći blagdan Božić. Također, želim im sretnu i uspješnu novu, 2024. godinu. Neka provedu ovo razdoblje u blagdanskom ozračju sa svojim obiteljima. Svim ljudima dobre volje želim mir, blagostanje i dobro zdravlje. •

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije