Dragan Mektić

BiH se mora obračunati s radikalim skupinama, Omeragić se pripremao za ovaj čin

Dragan Mektić
Foto: VL FOTO
19.11.2015.
u 16:57

U BiH će se morati pronaći način za obračun sa radikalnim skupinama budući da se komplicira situacija kada je u pitanju terorizam, globalno i lokalno, te i BiH može imati ozbiljnijih problema.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kazao je danas u Sarajevu nakon što se vratio iz Francuske da će se u BiH morati pronaći način za obračun sa radikalnim skupinama budući da se komplicira situacija kada je u pitanju terorizam, globalno i lokalno, te i BiH može imati ozbiljnijih problema.

Naime, u sarajevskom naselju Rajlovac sinoć oko 19.40 sati Enes Omeragić (1981.) ubio je dva vojnika Oružanih snaga BiH. Nakon toga, Omeragić je otvorio vatru na autobus GRAS-a u kojem su od krhotina stakla povrijeđene tri osobe. Omeragić je potom pobjegao u porodičnu kuću u kojoj je izvršio samoubojstvo oko 22:10 sati. Ovaj čin Tužilaštvo BiH je okvalificiralo kao djelo terorizma, a Mektić kaže da se sinoć ponovo pokazala nekoordiniranost između policijskih agencija, dodajući da tek sada postoje osnovana sumnja i osnovane indicije da se radi o terorizmu.

- Nekoordinirano se djelovalo, primjetna su bila otimanja oko toga tko će vršiti uviđaj tko će da istražuje, budući da su nadležnosti drugačije ukoliko se radi o ubojstvu ili o terorizmu. Kantonalna tužiteljica je tvrdila da se radi o ubojstvu , sve dok državni tužilac nije rekao da se radi o terorizmu - smatra Mektić.

To se ubuduće, ističe, neće smjeti događati jer će se aktima predvidjeti kada se u slučaj uključuje državni tužilac i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), a to se može riješiti sa posebnom ovlaštenjima jer će tada biti dostupni drugačiji instrumenti. Prepričavajući sinoćnji događaj, Mektić je kazao da se Omeragić umišljajno i smišljeno pripremao za ovaj čin jer je sa automatskom puškom i municijom izašao iz svoje kuće i krenuo u ovaj teroristički napad. Dodao je da Omeragić nije bio u policijskim evidencijama, samo ga se jednom dovodilo u vezu s radikalnim skupinama zbog njegovog zeta koji je poznat policiji i koji je saslušan u slučaju Rustempašić. Ministar podsjeća da je i ranije upozoravao na radikalizaciju u BiH koja je uvijek vodila ka nasilnom ekstremizmu koji se poslije toga završavao pojedinim terorističkim djelima.

- Ovo je sada konačno događaj koji je prevršio svaku mjeru i zbog kojeg bi, ako smo odgovorni prema državi i građanima, morali poduzeti mjere koji bi sprječavale radikalizaciju, nasilni ekstremizam i terorizam - kazao je.

Ponovio je da u BiH postoje određene lokalne zajednice na kojima ne funkcionira pravna država, gdje su napravljene radikalne zajednice koje ne priznaju ovu državu i pravni poredak. Oni, tvrdi Mektić, poštuju druge propise te se mora naći način da se tamo dovede pravna država i uspostavi i silom, ako ne može drugačije, pravni poredak. Osvrnuo se i na svoj boravak u Francuskoj u kojoj je prošli tjedan ubijeno 129 osoba u terorističkom napadu, kazavši da je u razgovoru s visokim policijskim dužnosnicima istaknuta veza između Francuske i zapadnog Balkana te da postoje indicije da preko zapadnog Balkana dolazi oružje u Francusku. Najavio je da će uskoro biti formirana regionalna mreža eksperata koji će raditi kao istražni tim zajedno s tužiocima na presijecanju takvih organiziranih kriminalnih kanala. Kazao je i da će na današnjoj izvanrednoj sjednici Vijeća ministara BiH na kojoj će se razgovarati o terorizmu zatražiti podršku za donošenje hitnih mjera i radnji koje se trebaju realizirati da BiH bude efikasnija u borbi protiv ovakvih oblika kriminala.

Predložit će, kaže, i donošenje Nacrta zakona o borbi protiv terorizma u kojem će biti dana fleksibilnija ovlaštenja policiji, obavještajnim strukturama i tužilaštvu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?