45 godina od potresa u Banjoj Luci

Sin je plakao i stalno ponavljao "Majko, ne daj me"

Banja Luka
Foto: import
27.10.2014.
u 10:05

Povodom sjećanja na zemljotres iz 1969. godine na Trgu Krajine postavljen je "krivi sat" na kojem kazaljke vječno stoje postavljene na devet sati i 11 minuta kao sjećanje na današnji dan

Danas se navršava 45 godina od razornog potresa u Banjoj Luci kada je poginulo 15 ljudi, a 1.117 ljudi bilo je teže i lakše ozlijeđeno.  Materijalna šteta bila je ogromna. Potpuno je uništeno 86.000 stanova. 
- Sjećam se svega kao da je danas bilo, imala sam 30 godina i tog jutra sam krenula sa sinom u bolnicu, koja je tada bila smještena preko Vrbasa. Na tržnicu smo svratili da kupimo doručak. Narod koji se zatekao u tržnici zakukao je bježeći jedni preko drugih, nitko nikoga nije vidio. Sina sam jedva pronašla i izvukla iz ruševina. On je stalno ponavljao: "Majko, ne daj me." Ne znam ni sama kako smo se izvukli - ispričala je 75-godišnja Vidosava Mihajlović za "Glas Srpske".

Obrad Marić, koji danas ima 67 godina, kaže za "Glas Srpske" da je tog jutra, vraćajući se iz Kneževa, gdje je išao u obilazak obitelji, u Banjoj Luci zatekao opći kaos.
- I sad mi pred očima stoji grad u ruševinama i ona panika ljudi. 
Načelnica Odjela seizmologije u Hidrometeorološkom zavodu RS-a Snježana Cvijić-Amulić rekla je da su za Banja Luku najznačajnija dva zemljotresa, i to 1969. i 1981. godine. Povodom sjećanja na zemljotres iz 1969. godine na Trgu Krajine postavljen je "krivi sat" na kojem kazaljke vječno stoje postavljene na devet sati i 11 minuta kao sjećanje na današnji dan. Ovom zemljotresu prethodio je jedan manji, dan ranije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?