MUP Ljubuški

Sigurnosno stanje zadovoljavajuće, ali nije za 'mirno spavanje'

policija
16.09.2015.
u 06:15

Stanje sigurnosti na području općine Ljubuški je zadovoljavajuće. To je ocjena i zaključak Policijske uprave Ljubuški, što god to značilo.

Ako bi se stanje ocjenjivalo i vrednovalo ocjenama odlično, vrlo dobro, dobro, zadovoljavajuće i loše, onda se s trenutačnom ocjenom zadovoljavajuće ne može biti osobito zadovoljno. Jer to bi značilo da kao građani ne možemo reći da smo posebno sigurni dok spavamo, dok šetamo gradom, dok ispijamo kavu na javnome mjestu...

No, ako su podaci i opća ocjena stanja sigurnosti objektivni i točni, u što ne sumnjamo, treba odati priznanje policiji što ih prikazuje istinito i kakvi doista jesu, što ne uljepšava stvarnost jer to znači da se trudi i radi temeljito, što u konačnici treba polučiti bolje rezultate i opće stanje. Opću ocjenu sigurnosti policijski djelatnici izvode analizom i usporedbom stanja javnog reda i mira, sigurnosti cestovnog prometa i kriminala u prošloj i pretprošloj godini i ona je dostavljena Općinskome vijeću Ljubuškog.

Kada je riječ o kriminalu, gledano brojčano, dosta se smanjio. U 2014. godini bilo je ukupno 105 kaznenih djela, a u 2013. godini 139, što znači da ih je manje za 34. Po poznatom počinitelju lani ih je bilo 43, preklani 48, što je manje za 5, a po nepoznatom počinitelju lani 66, preklani 91 - manje 25. Što se tiče prometa, stanje se pogoršalo.

U 2013. godini bilo je ukupno 169 prometnih nezgoda, u 2014. godini 209, znači više za 40. Poginulih je više za dvoje - prošle godine poginulo je troje, pretprošle jedno.

U javnom redu i miru bilo je manje prekršaja: u 2013. godini 91, u 2014. godini 50, što je manje za 41. Najviše se radi o tučnjavama, no i njih je manje: prošle godine 26, pretprošle 43, manje ih je za 17. U 2013. godini osobito drskog ponašanja bilo je u 29 slučajeva, a u 2014. godini 14, manje za 15.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije