Identitet migranata postao problem

Sigurnosne i pravosudne rupe migrantima omogućuju počinjenje kaznenih djela bez procesuiranja

20.05.2019.
u 17:30

Odluka Županijskog suda u Bihaću, prema kojoj je donesena oslobađajuća prvostupanjska presuda za ubojstvo Alžirca u Velikoj Kladuši, koje su navodno počinili također državljani Alžira Ismail Mehaili i Walid Farauiki, otvorila je Pandorinu kutiju nedorečenog zakona koji bi se trebao baviti kažnjavanjem migranata u BiH, piše Večernji list BiH. Naime, optuženi nisu imali identifikacijskih dokumenata i iz tog razloga su oslobođeni. O problemu identiteta migranata nedavno je ukazao i ravnatelj Službe za poslove sa strancima u BiH Slobodan Ujić.

Davno napustili svoje zemlje

Među onima koji ilegalno ulaze u BiH, 99,9% njih nema nijedan identifikacijski dokument ni bilo što na osnovi čega bi se vidjelo iz koje zemlje dolaze. Riječ je o osobama koje su davno napustile svoje države, koje su bile u Turskoj, Grčkoj, pa i u Srbiji. Točno je da nisu svi izbjeglice iz Sirije. Od do sada registriranih kojima su uzeti biometrijski podaci, iz Sirije ih je oko 30 posto, a po broju migranata slijede Pakistan, Afganistan, Irak, Iran itd. U migrantskom valu stigli su ljudi iz 40 zemalja, kazao je ravnatelj Službe za strance u BiH Slobodan Ujić. Naime, u slučaju migranata, domaće institucije u BiH, a posebice policijske agencije, nemoćne su. Kada dođe do počinjenja kaznenog djela, policijski službenici migrante privedu u službene policijske prostorije i tu dolazi do problema. Gotovo nijedan od njih nema identifikacijski dokument države iz koje dolazi, nego su ih policijski službenici prisiljeni legitimirati na osnovi podataka koje im oni sami kažu. Riječ je, naravno, o lažnom identitetu. Tužiteljstvo, pak, ne može podignuti optužnice na osnovi lažnog identiteta te bez obzira na to o koliko se teškom kaznenom djelu radi, migrant koji ga je počinio ponovno je na slobodi u razdoblju od 24 sata od privođenja u policijsku postaju. Zbog svega navedenog postoji bojazan da će migrantima manjkavost sigurnosnog i pravosudnog sustava BiH, koji im omogućuje počinjenje kaznenih djela bez procesuiranja, dati krila da mogu činiti što hoće i da pritom ne budu procesuirani.

Lažni identiteti

Na probleme ilegalnih migranata već dulje vrijeme upozorava i ravnatelj Granične policije Zoran Galić, koji je nedavno izjavio kako je trenutačno sve aktivnija ruta kroz Hercegovinu. Govoreći o rješenju problema nekontroliranog kretanja migranata kroz BiH, Galić je u više navrata naglašavao kako se ovaj problem može riješiti izmjenom Zakona o strancima u BiH. Naime, BiH bi trebala primijeniti praksu Mađarske i Srbije, koje su skratile rok za traženje azila na svega 24 sata. Tako bi i u Zakonu o strancima u BiH prvenstveno trebalo promijeniti članak koji se odnosi na razdoblje dano strancima za traženje azila. Ono je sada 14 dana. Uz to, strancima bi u razdoblju dok ne dobiju azil trebalo potpuno ograničiti kretanje. Skraćivanjem tog roka na 24 sata i ograničenjem kretanja izbjegao bi se prostor za manipulaciju koji se migrantima sada otvara. Naime, većina njih po ulasku u BiH da izjavu kako ima namjeru podnijeti zahtjev za azil, no tek rijetki u 14 dana to i naprave.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije