Nasilje u obitelji

Sigurne kuće ugašene, a zbog neimaštine i nasilje je u porastu

nasilje u obitelji
ilustracija
13.09.2015.
u 06:15

Statistika je neumoljiva, a ona pokazuje da su žene najveće žrtve nasilja u obitelji, i to od 85 do 95 posto slučajeva. Ako govorimo o profilu nasilnika, najčešće je tu riječ o neimaštini

Centar za socijalni rad grada Mostara u prvih osam mjeseci ove godine zaprimio je 111 prijava za nasilje u obitelji od čega su se 24 prijave odnosile na pokušaj suicida, bijeg od kuće, navijačke tučnjave, a 87 je slučajeva klasičnog nasilja u obitelji. Tomislav Pupić, koordinator za nasilje u obitelji i trgovinu ljudima, djelatnik Centra za socijalni rad i jedan od tvoraca Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji iz 2005. godine, kazao je kako je evidentan porast broja nasilja u obitelji, što pokazuje i podatak da je za cijelu prošlu godinu bilo 138 prijava nasilja, dok je u ovoj godini do sada prijavljeno 111, a kao glavni uzrok navodi neimaštinu koja je sve veća, a koja posredno vodi k porastu nasilja.

Najčešće žrtve žene

Statistika je neumoljiva, a ona pokazuje da su žene najveće žrtve nasilja u obitelji, i to od 85 do 95 posto slučajeva. Ako govorimo o profilu nasilnika, najčešće je tu riječ o neimaštini

Veliki problem u Mostaru, ali i u cijelom HNŽ-u je nepostojanje sigurne kuće. "Do sada su Mostaru postojale dvije sigurne kuće, međutim zbog problema oko financiranja, obje su ugašene. Tako da u slučaju da trebamo nekog smjestiti u sigurnu kuću, jedini način da to učinimo je da te osobe smjestimo npr u ZDŽ", naglasio je Pupić i dodao da sigurne kuće i ne iziskuju prevelike troškove. Godišnje je ovaj centar u njih smještao do 20 osoba, a o korisnicima su brinule nevladine organizacije.

Međutim, za ovaj problem nadležni nemaju sluha.

Kompletan članak čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije