Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

ŠESTI SABOR Nema nove vlasti ni Ustava bez HNS-a BiH

Dokumente HNS-a podržali su iz Katoličke crkve, akademske zajednice, vlasti iz Zagreba, udruge Domovinskog rata, prognanici...
01. ožujka 2015. u 11:13 0 komentara 503 prikaza
sabor
Foto: Stojan Lasić

V iše od 420 izabranih izaslanika Hrvata u BiH izabranih na svim razinama dali su potporu deklaraciji kojom se traži preustroj zemlje i sazivanje nove međunarodne konferencije, usvojena je i posebna izjava o Domovinskom ratu te je Dragan Čović izabran ponovno za predsjednika HNS-a. Šestome zasjedanju Sabora priključilo se uz dosadašnjih osam stranaka još nekoliko hrvatskih političkih opcija, uglavnom iz kruga pravaša, čime je broj stranaka koje čine HNS porastao na 12, a na jučerašnjem zasjedanju bili su čak i Hrvati zastupnici iz redova SDP-a, SNSD-a i neovisni zastupnici čije stranke ne prihvaćaju načela HNS-a. Na taj način je HNS uspio okupiti više od 95 posto potpore izabranih hrvatskih političkih stranaka te potvrditi suvereni nacionalni legitimitet za donošenje svih važnih odluka.

Hrvati su klljuč procesa

Za svoje poteze dužnosnici HNS-a su dobili javnu potporu predstavnika službenog Zagreba i tamošnjih političkih stranaka, više hrvatskih udruga Domovinskog rata u BiH, predstavnika Katoličke crkve, akademske zajednice, predstavnika dijaspore te kulturnih i znanstvenih institucija. Hrvatski član Predsjedništva koji je i predsjednik HNS-a Dragan Čović rekao je da se ustavne promjene trebaju donijeti tijekom 2016. godine kako bi Hrvati ostvarili jednakopravnost u zemlji. Pri tome je Čović istaknuo da se BiH treba preustrojiti u četiri federalne jedinice u kojima bi predstavnici manjinskih naroda imali čvrstu zaštitu. “Mi vjerujemo da u ove dvije godine moramo završiti ono što nismo u posljednjih 20 godina od Daytona. Izjavom koju smo nedavno potpisali u BiH otvorili smo se prema EU. Moramo u ovoj godini donijeti izmjenu Izbornog zakona, koja bi bila najbolja za hrvatski narod kako bi bili jednakopravni, a onda provesti ustavne promjene”, rekao je Čović. Ocijenio je da je zajedništvo nastupom hrvatskih stranaka u okviru HNS-a donijelo Hrvatima najznačajniji rezultat zbog čega se bez Hrvata neće moći ustrojiti vlast ni na kojoj razini u BiH, ali ni provesti brojne reforme. “Ovaj put se bez predstavnika HNS-a ne može uspostaviti Vijeće ministara, Vlada FBiH i šest županija. To je kvaliteta odnosa koje smo gradili u HNS-u”, istaknuo je Čović i izrazio očekivanje da će stranke HNS-a biti zajedno i na sljedećim izborima. Tijekom održavanja Sabora predstavnici HDZ-a 1990., HPB-a i HSP-a HB tražili su izmjene u načinu odlučivanja tijela HNS-a, kao i načina biranja izaslanika, no većina je takve prijedloge odbila. Ubuduće će se u HNS-u odlučivati većinski, a ne obveznim konsenzusom.

Karamarkova poruka

Martin Raguž, predsjednik HDZ-a 1990., stranke koja uz HDZ BiH ima najveći utjecaj u HNS-u, dao je punu potporu deklaraciji te istaknuo da federalizacija BiH i njezin put k EU nemaju alternativu. - Federalni ustroj BiH nema alternative i vrijeme je da se primijeni na cijelu BiH. Dok je ovako ustrojena, BiH s Republikom Srpskom koja ima dominaciju Srba i Federacija BiH koja se pretvara u entitet s dominacijom Bošnjaka, Hrvati moraju imati instituciju (HNS) koja će predložiti jasne strategije”, dodao je Raguž. Potporu HNS-u uputio je i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. On je u pisanoj poruci istaknuo kako je strateški interes Hrvatske da BiH postane članica EU i NATO-a te je podupro sadržaj deklaracije. “BiH se može urediti samo kao decentraliziranu, pravnu i socijalnu državu sastavljenu od federalnih jedinica s jednakim pravima i odgovornostima”, istaknuo je Karamarko koji smatra da je rješavanja hrvatskog nacionalnog pitanja ključno za BiH. Potporu HNS-u izrazili su iz Sveučilišta u Mostaru, HAZU BiH, Udruga Prsten, Hrvatski svjetski kongres. Na kraju zasjedanja, sabor HNS-a je prihvatio i izjavu o Domovinskom ratu u kojemu je istaknuto kako su Hrvati kroz Hrvatsko vijeće obrane i Herceg Bosnu obranili BiH.

Izjavao domovinskom ratu

Polazeći od činjenice kako su Hrvatsku zajednicu Herceg Bosnu i Hrvatsku Republiku Herceg Bosnu utemeljili hrvatski demokratski izabrani predstavnici, one nisu bile organizirane kao udruženi zločinački pothvat, nego kao nužan pravni okvir za obranu hrvatskog naroda i BiH dok nisu djelovale središnje državne institucije BiH. Hrvati su u Domovinskom ratu u BiH vodili obrambeni rat. HVO nije bio zločinačka vojska, nego vojna sila hrvatskog naroda koja je u ratu u BiH osigurala u dobrom dijelu opstanak hrvatskog naroda suočena s agresijom na njegove životne prostore u BiH. Radi dostojanstva žrtava, pravde i povratka povjerenja između naroda ove zemlje protivimo se negiranju počinjenih zločina neovisno o tome jesu li njihovi počinitelji pripadnici HVO-a, Armije RBiH ili V RS te se zalažemo za procesuiranje svih ratnih zločina, teških povreda humanitarnog prava i svih drugih zločina počinjenih tijekom rata, poštujući načelo individualne odgovornosti i krivnje. U procesuiranju počinjenih ratnih zločina u BiH zalažemo se za prestanak dosadašnje prakse medijskog i političkog pritiska na Tužiteljstvo i Sud BiH čiji je rezultat procesuiranje časnika HVO-a po zapovjednoj odgovornosti i nekažnjivost bošnjačkog političkog i vojnog vrha Armije RBiH, što ne doprinosi nužnom ispunjenju pravde i povratku povjerenja među narodima u BiH. Zbog činjenice da je Haaški sud zbog brojnih žrtava na bošnjačkoj strani oportuno izbjegao sankcioniranje bošnjačkog političkog i vojnog vrha Armije RBiH za zločine počinjene nad hrvatskim narodom u BiH, smatramo kako je prvostupanjska presuda Prliću i drugima rezultat manipulacija bošnjačkih paradržavnih struktura u BiH i dijela međunarodnih struktura koje na taj način proizvode krizu u ovom dijelu svijeta. Vjerujemo kako su događaji posljednjih godina u međunarodnoj zajednici i BiH doprinijeli boljem razumijevanju prirode rata u BiH te kako će drugostupanjska presuda Prliću i drugima odražavati realne činjenice iz rata u BiH te biti doprinos ispunjenju pravde, promicanju mira i potrebnog dijaloga među narodima u BiH. HNS će se preko svojih predstavnika u institucijama vlasti FBiH otvoriti pitanje selektivne i protuzakonite revizije prava pripadnika HVO-a te se zauzimati za osiguranje pravne sigurnosti hrvatskih branitelja, obitelji poginulih hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata u skladu sa zakonom. HNS se u svom djelovanju obvezuje štititi temeljne vrijednosti i dostojanstvo Domovinskog rata kako bi se sačuvao moralni dignitet i štitila čast, ugled i dostojanstvo svih hrvatskih branitelja koji su sudjelovali u obrani BiH.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.