Udruga ‘Angelus’

Seminar otkrio složenost inkluzije

djeca
09.01.2016.
u 07:00

Postupanje prema posebnoj djeci je ogledalo naše humanosti

U ovom svijetu normativa i klasifikacija kao da smo zaboravili na jedno od temeljnih ljudskih prava - pravo različitosti, temelja kvalitetnije komunikacije i života, kaže nam Amra Imširagić nakon dvodnevnog seminara o provođenju inkluzivne nastave, održanog u Domaljevcu.

Udruga roditelja djece s posebnim potrebama “Angelus” iz Domaljevca prepoznala je važnost edukcije jer, kažu za portal Vecernji.ba, nastavnik se mora pripremiti i znati kako će takvoj djeci pristupiti i uvažavati njihove specifičnosti.
Roditelji su pokazali veliko zanimanje za stručnu riječ predavača pa je skup iznad očekivanja pratilo 30 nastavnika i roditelja u Osnovnoj školi u Domaljevcu.
 

Studenti-volonteri

Inkluzija u školama je relativno nova pojava i za njezinu potpunu provedbu treba uložiti dosta truda i znanja.
- Sredstva nekada nisu prepreka, kaže Amra i navodi primjer uvođenja asistenata u nastavu što je već praksa u Republici Hrvatskoj.
Za bosanskohercegovačku praksu još uvijek inkluzija znači da dijete s posebnim potrebama ostaje samo u razredu.
Međutim, asistenti u nastavi mogu biti studenti odgovarajućih fakulteta koji bi se angažirali u okviru volontiranja, ističe dr. Amra, spec. defektologinja.
Dodaje kako nastavnici nisu upućeni što se tiče izrade prilagođenog nastavnog plana i programa za djecu s posebnim potrebama, zato se edukacije moraju stalno obavljati kroz ovakve projekte.
 

Angelus primjer dobre prakse

Udruga “Angelus” Domaljevac za svega nepunu godinu dana ušla je u suštinu problema rada s djecom s posebnim potrebama.
Ne žele promatrati probleme, već ih rješavati na dobrobit svoje djece.
Već su realizirali nekoliko projekata, vrijedni su, rade, organizirani, pa je i seminar pokazatelj priznanja takvog rada od Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti, općine i škole, koji su podržali projekt.
- Nemamo dnevni centar pa koristimo prostorije područne škole u Grebnicama i tamo sa svojom djecom provodimo individualne terapije te skupni rad četvrtkom. Angažirali smo stručne suradnike kojima osiguravamo naknadu za njihov rad.
Radimo s 14 djece, sedmero dolazi svakodnevno na terapije, a udruga ima više od 50-ak članova, kaže predsjednik Udruge Perica Dujmenović.
Smatra kako još puno treba raditi s roditeljima kako bi se pridružili radu Udruge roditelja djece s posebnim potrebama “Angelus” i pomogli svojoj djeci.
- Nadamo se da će ovaj seminar pomoći nastavnicima koji rade s našom djecom jer im želimo odrastanje bez trauma.
Njihovi su im zdravstveni problemi dovoljni, a cijela se zajednica mora potruditi kako bi im pomogla u svakom pogledu, pa i u nastavi, poručili su roditelji iz Domaljevca.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije