David Malpass

Šef Svjetske banke: Građani ne bi trebali gomilati zalihe hrane i benzina

15.03.2022.
u 12:44

Građani ne bi trebali gomilati zalihe hrane i benzina, unatoč rastu cijena zbog ruske invazije na Ukrajinu i sankcija Moskvi, jer će "dinamično" svjetsko gospodarstvo osigurati opskrbu, poručio je predsjednik Svjetske banke David Malpass.

Sankcije Rusiji snažnije će utjecati na svjetsko gospodarstvo nego sam rat, izjavio je Malpass u ponedjeljak na virtualnoj novinskoj konferenciji u organizaciji Washington Posta, ali kriza, po sadašnjim procjenama, ne bi trebala prekinuti oporavak ni negativno utjecati na globalni BDP.

On očekuje da će proizvođači širom svijeta, mimo Rusije i Ukrajine, znatno povećati opskrbu energijom i hranom koja će ublažiti utjecaj ratom izazvanih skokova cijena i sačuvati oporavak od koronakrize.

Proizvođači će uskočiti i po potrebi povećati opskrbu, tvrdi, dodavši da, po njegovoj procjeni, nema potrebe da ljudi stvaraju zalihe u svojim smočnicama i restoranima.

“U sadašnjim okolnostima pravi potez nije odlazak u nabavu zaliha brašna i benzina, treba shvatiti da je svijet dinamična globalna ekonomija koja će odgovoriti (na krizu)“, poručio je šef Svjetske banke.

“Imamo dovoljno za sve”, tvrdi.

Opskrba energijom može se ipak brže povećati nego opskrba hranom budući da za prilagodbu poljoprivrede obično treba oko godinu dana, priznaje.

Dodaje i da Rusija mora donijeti teške odluke o servisiranju duga zbog zapadnih sankcija koje su imobilizirale njezine devizne rezerve.

Rusko ministarstvo financija priopćilo je u ponedjeljak da je zbog sankcija spremno isplatiti kupnske kamate na obveznice u rubljima umjesto u dolarima, podsjeća Reuters.

Posljedice sankcija “dalekosežne su, teške za Rusiju kao naciju i pogađaju i građane Rusije, kao izravan rezultat pada vrijednosti rublja”, rekao je Malpass.

“Mnogim Rusima pad vrijednosti rublje koji sada doživljavaju priziva u sjećanje komunizam”, rekao je, aludirajući na slabu ponudu osnovnih potrepština u vrijeme Sovjetskog Saveza, objašnjava Reuters.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?