Istraživanje o prehrani

Sedmaši iz BiH se kreću sve manje i prekomjerno jedu slatkiše

28.07.2018.
u 15:00

Djetinjstvo je vrijeme kada se formiraju životne navike. U cilju pružanja podrške roditeljima u odgoju zdravijih generacija, kompanija Nestlé provodi projekt “Zdravo!” koji educira djecu o osnovnim postulatima pravilne prehrane i važnosti redovitog bavljenja tjelesnom aktivnosti, piše Večernji list BiH.

Atletski savez BiH i kompanija Nestlé Adriatic partneri su u projektu kojim je tijekom šest godina obuhvaćeno oko 10.000 sedmaša, odnosno njih više od 2549 u ovoj školskoj godini. Učenici su nakon edukacije unaprijedili znanje o pravilnoj prehrani za prosječno 18,50 posto. - Projekt “Zdravo!” dio je globalne inicijative Nestléa za zdraviju djecu, a koja, osim edukacije, uključuje i razvoj zdravijih proizvoda u budućnosti, kao i savjetovanje obitelji o namirnicama i vježbanju.

Navike učenika loše

Cilj je do kraja 2030. da 50 milijuna djece vodi zdraviji život, a on se može postići samo zajedničkim djelovanjem javnog i privatnog sektora - izjavila je Irena Kurtanjek, voditeljica korporativnih komunikacija Nestlé Adriatica, prenijeli su mediji u BiH. Istraživanje o znanju, stavovima i navikama učenika o prehrani i tjelesnoj aktivnosti ove godine proveli su stručnjaci s Fakulteta za sport i tjelesni odgoj sarajevskog sveučilišta i Centra za obrazovanje i poduzetništvo. Istraživanje je pokazalo kako preporučenih pet obroka dnevno ima samo 21,6 posto učenika. Čak 9,5 posto učenika odgovorilo je kako stalno nešto jede, odnosno da ne jede u obrocima. Najviše sedmaša (63,4 posto) jede hranu koju donese od kuće. Nešto manji udio učenika, 15,6 posto, hrani se u školskoj kuhinji, dok 8,1 posto učenika kaže kako u školi jede nešto drugo. No, čak 5,4 posto učenika i učenica uopće ne jede dok su u školi, a posebno je zabrinjavajući podatak da 7,6 posto učenika najčešće jede slatkiše i grickalice u školi. Svaki dan voće jede 26,7 posto, a povrće 26,5 posto učenika, dok mlijeko i mliječne proizvode konzumira 33,1 posto učenika. Konzumacija slatkiša i dalje je prekomjerna. Jednom ili više puta dnevno slatkiše jede čak 25 posto učenika, slane grickalice svaki dan jede njih 19,7 posto, a gazirane sokove svaki dan pije 14,1 posto učenika. Istraživanja pokazuju kako je samo 30,4 posto učenika zadovoljavajuće tjelesno aktivno, odnosno preporučenih najmanje 60 minuta svaki dan, dok je vrijeme provedeno pred ekranima u porastu.

Atletski savez BiH godinama kroz projekt “Zdravo!” učenike potiče na bavljenje tjelesnom aktivnosti te ih uči o povezanosti pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti s dobrim zdravljem. - Značaj projekta posebno se ogleda u tome što u svom sportskom dijelu okuplja broj djece koji ni jedan klub u državi ne može okupiti. Na taj način otkrili smo brojne talente koji su sada postali i reprezentativci BiH, poput Nikolije Stanivuković, Lamije Pašalić, Kanite Bilić i Borislava Dragoljevića - rekao je Nebojša Matijević, izbornik muških atletskih reprezentacija BiH, zadužen za koordinaciju projekta “Zdravo!”.

Mišljenja stručnjaka

Dodatno, stalno o svojoj tjelesnoj težini razmišlja čak 32,1 posto učenica i učenika. Da je normalne tjelesne težine, misli 64 posto učenica i učenika. Da ima prekomjernu tjelesnu težinu, smatra 20,7 posto sedmaša, dok njih 11,6 posto misli da je mršavo. Istraživanje je pokazalo i da se 13,1 posto učenika izjasnilo kako je trenutačno na dijeti. Bh. program “Zdravo!” dio je globalne Nestléove inicijative koja se provodi u 80 zemalja i uključuje više od 300 partnera - sportskih udruga, nutricionista, javno-zdravstvenih institucija, koji ulažu značajne napore kako bi educirali više od osam milijuna djece godišnje. Nestlé ovaj projekt provodi i u Srbiji te Hrvatskoj, a ukupan broj djece iz regije koja su imala koristi od edukacije danas je veći od 59.000. Posebnost ovog projekta je u tome što isključuje bilo kakvu promociju proizvoda kompanije te je, promatrano na uzorku, najopsežniji program takve vrste u regiji.

Važnost projekta “Zdravo!” prepoznali su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske te Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti. Najveći porast u znanju zabilježen je u OŠ “Skender Kulenović” iz Tuzle, učenici iz OŠ “Ilići” iz Mostara nagrađeni su za najbolji kreativni rad o temi pravilne prehrane, dok su najbolja ostvarenja u sportu ostvarili djevojčice i dječaci iz OŠ “Sokolac”.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije