Skopaljska Gračanica

Sedam prvopričesnika pristupilo oltaru Gospodnjem

09.04.2018.
u 10:42

Na Bijelu nedjelju - Nedjelju Božanskog milosrđa u župi Srca Marijina u Skopaljskoj Gračanici sedam prvopričesnika pristupilo je oltaru Gospodnjem. Svetu misu predvodio je velečasni Tadija Ivoš uz koncelebraciju velečasnoga Ilije Ivoša.

Na početku mise recitacijom su pozdravili roditelje i sve u crkvi prvopričesnici Ante Brnada, Eugen Batinić i Luka Franjić, a župnik je, uz njihove recitacije, uputio iskrenu dobrodošlicu prvopričesnicima, roditeljima rodbini i župnoj zajednici. Nakon toga slavljena je sveta misa gdje su prvopričesnici aktivno sudjelovali u recitacijama, misnim čitanjima, prinosu darova, a mali dječji zbor svojim pjevanjem uveličao je slavlje.

Baklja vjere

U pripovjedi je župnik naglasio kako su roditelji, uz sav trud i žrtvu koju su podnijeli za svoju djecu, danas sretni jer su ih doveli do oltara Gospodnjega i tu osjećaju radost svoga života. Zahvalio je roditeljima što su ostali tu živjeti: - Ova je župa bila potpuno uništena, crkva devastirana, vjernici prognani, a danas imamo sedam prvopričesnika te posljednjih dvadeset godina svake godine bude prva pričest u ovoj župi, što je znak da se baklja vjere, svjetlo uskrsloga Krista u župi nije ugasilo zahvaljujući vama, roditelji, što ste prihvatili dar života da ste na ovaj dan uveličali slavlje i dali dostojanstvo ovoj župi koja ima prekrasnu crkvu koja je simbol Kristove nazočnosti u župi i Skopaljskoj dolini, a još veće je to što je vaša nazočnosti i prisutnost Hrvata katolika u ovoj župnoj zajednici. Zahvalio je roditeljima prvopričesnika na njihovu redovitom sudjelovanju u životu župne zajednice na nedjeljnim svetim misama, ali i aktivnom sudjelovanju u izgradnje crkvenih zdanja, gdje su sebe ugradili i danas s ponosom imaju razloga za slavlje jer se srcem osjeća radost što je puno ljubavi uloženo i s ljubavlju su danas svi sretni te osjećaju radost koja se ne može kupiti, potplatiti, nego samo vjerom doživjeti. - Budite svojoj djeci poput ove uskrsne svijeće svjetlo i putokaz u njihovu životu, kao što ste ih redovito dovodili na vjeronauk, to sada redovito nastavite na nedjeljnu svetu misu jer od vas uče i od vas će naučiti prave životne vrijednosti koje će ih voditi kroz život, a to je vjera koja je vama dala snagu da ste danas ostali i opstali živeći na svojoj rodnoj grudi.

Dragi roditelji, dragi članovi zajednice, svi smo prije kraćega ili duljeg vremena slavili svoju prvu pričest.

Danas smo pozvani svoju vjeru i radost prenijeti na ovu djecu. Da iznova postanemo spremni postati Isusovim svjetlom za svijet, spremni zahvalno uzeti u svoje ruke kruh života: Isusa Krista, našega Gospodina i otkupitelja, kruh za život svijeta.

Puni radosti

Danas gledaju u vas svi puni radosti i poštovanja. Tu je vaš veliki dan, dan prve sv. pričesti. Vi stojite danas u središtu ove svečanosti, ovaj dan pripada vama. I mi se radujemo s vama: vjeroučitelji, roditelji, rođaci i cijela župna zajednica. Dopustimo sad da nas pozove da budemo gosti za Isusovim stolom. Onda ćemo u svojoj svakodnevnici, po vjeri i ljubavi, po nadi i radosti, što ćemo ih zračiti, moći pokazati drugima što je Isus htio donijeti svijetu: svjetlost i život - kazao je. Na kraju svete mise prvopričesnici su dobili prigodne darove: uspomenu na prvu pričest, svijeću, molitvenik i krunicu s natpisom dana prve svete pričesti župe Srca Marijina u Skopaljskoj Gračanici.Ovogodišnji prvopričesnici su bili Eugen Batinić, Helena Bilić, Laura Breljak, Ante Brnada, Luka Franjić, Natali Nikolić i Karla Maros.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije