NOVI PRIJEDLOG

SDS traži ukidanje PDV-a na kruh, mlijeko, lijekove...

bih-pdv-txt.jpg
Foto: import
06.03.2014.
u 09:23

Osim svih vrsta kruha, mlijeka i mliječnih proizvoda, predlaže se ukidanje obračuna PDV-a na lijekove i zdravstvena pomagala, stočnu hranu bez koncentrata, sjemena i sadni materijal te učila, informacijske i komunikacijske tehnologije za predškolsko, osnovno, srednje i visoko obrazovanje

Svi dosadašnji prijedlozi i inicijative za promjenu jedinstvene stope poreza na dodanu vrijednost (PDV) u Bosni i Hercegovini propali su zbog nedostatka političke potpore, ali i upozorenja da bi diferencirana stopa otvorila put zloupotrebama te znatno zakomplicirala proces obračuna i naplate poreza.

Sličnu sudbinu vjerojatno će doživjeti i novi prijedlog zastupnika SDS-a u državnom Parlamentu da se za šest vrsta proizvoda uvede nulta stopa PDV-a.

Osim svih vrsta kruha, mlijeka i mliječnih proizvoda, predlaže se ukidanje obračuna PDV-a na lijekove i zdravstvena pomagala, stočnu hranu bez koncentrata, sjemena i sadni materijal te učila, informacijske i komunikacijske tehnologije za predškolsko, osnovno, srednje i visoko obrazovanje.

Kako tvrde predlagači, temeljno načelo za donošenje ovih zakonskih izmjena jeste postizanje većeg stupnja socijalne sigurnosti ugroženog dijela stanovništva, čime se izravno utječe na poboljšanje kvalitete života te populacije.

-Uvažavajući stanje ekonomije BiH, veliku nezaposlenost koja doprinosi povećanju stupnja siromaštva ljudi, nekonkurentnost na međunarodnom planu, loše stanje gospodarstva i posebno poljoprivrede, neophodno je uvesti nultu stopu za pobrojane proizvode.

Ovim se želi zaštititi najugroženiji siromašni sloj stanovništva, a što je sukladno standardima EU, kažu zastupnici SDS-a u obrazloženju svog prijedloga.

Za sada ih je u tome podržala zastupnica PDP-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Vesna Krstović-Spremo, ali malo je vjerojatno da će ovaj prijedlog za selektivno ukidanje PDV-a dobiti dovoljnu potporu među parlamentarcima.

Uz ranije spomenuto iskustvo s drugim sličnim prijedlozima, u prilog usvajanju SDS-ovih izmjena Zakona o PDV-u ne ide ni činjenica da država ionako ima problema s prikupljanjem prihoda pa bi joj ukidanje PDV-a na kruh, mlijeko, lijekove, stočnu hranu, sadni materijal i učila stvorio dodatne probleme.

Iako se službeno očitovanje parlamentarnih stranaka o spomenutom prijedlogu tek očekuje, neki od zastupnika u državnom Parlamentu su nam kazali kako se u svemu prepoznaje i utjecaj predizborne kampanje, odnosno pokušaj SDS-a da i na ovakav način stekne simpatije u javnosti.

S druge strane, sve one koji ne podrže ovakav zakon SDS će vjerojatno u predizbornom razdoblju optužiti za socijalnu neosjetljivost. U zemlji s 30 posto populacije na granici siromaštva to je vrlo ozbiljna optužba i može donijeti određene političke poene.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije