TREĆA REKONSTRUKCIJA

SDP i SDA uz asistenciju srpskih stranaka smjenjuju Radončića

Fahrudin Radončić
Foto: Zvonimir Coric/PIXSELL
14.03.2014.
u 08:55

Izglasavanju opoziva, koji mora potvrditi i Dom naroda, prethodila je rasprava o inicijativi koju je formalno uputio Klub zastupnika SDA, tvrdeći da je Radončić odgovoran što nije poduzeo određene mjere na sprječavanju eskalacije prosvjeda u nerede 7. veljače ove godine

Na pomolu je treća rekonstrukcija Vijeća ministara BiH, a time i parlamentarne većine u ovom izbornom mandatu. Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH jučer je s 28 glasova, odnosno voljom SDA, SDP-a, SNSD-a, SDS-a i PDP-a izglasao smjenu ministra sigurnosti Fahrudina Radončića. Protiv ovakve odluke bilo je devet zastupnika, četvero iz SBB-a te svih pet zastupnika iz hrvatskih stranaka, HDZ-a BiH, HDZ-a 1990. i HSP-a. Četiri zastupnika iz SBiH, DNZ-a i Boljitka bila su suzdržana, a isto je postupio i Milorad Živković iz SNSD-a.

SDA pokrenuo zahtjev

Izglasavanju opoziva, koji mora potvrditi i Dom naroda, prethodila je rasprava o inicijativi koju je formalno uputio Klub zastupnika SDA, tvrdeći da je Radončić odgovoran što nije poduzeo određene mjere na sprječavanju eskalacije prosvjeda u nerede 7. veljače ove godine. Asim Sarajlić iz Kluba SDA je podsjetio na odredbe Zakona o SIPA-i po kojima direktor ove agencije odgovara za svoj rad ministru sigurnosti, što, po njegovom mišljenju, jasno utvrđuje Radončićevu odgovornost.

SDP je odmah najavio potporu ovoj inicijativi, a svoju odluku da podrži smjenu ministra Radončića SNSD je objasnio principijelnim stavom da ne blokira smjenu bošnjačkog dužnosnika koju podupire većina bošnjačkih zastupnika. Ipak, zastupnici SNSD-a su jasno stavili do znanja da Radončića ne smatraju glavnim krivcem za ono što se događalo 7. veljače.

Radončićevu odgovornost i razloge za smjenu osporavali su i hrvatski zastupnici. Mato Franjičević (HDZ) kazao je da bi takva odluka samo dodatno destabilizirala ionako nestabilne ekonomske i političke prilike u zemlji. On je inicijativu za smjenu nazvao demagoškom pričom pojedinih stranaka koje na taj način žele skrenuti pozornost s pravih uzroka koji su doveli do prosvjeda i nasilja.

Stranački interesi

- Ovom inicijativom za smjenom u fokusu nije opći interes, u središtu je stranački interes pojedinih političkih opcija. Za tešku ekonomsku i političku situaciju dobrim dijelom krivicu snose određene političke snage na način na koji su formirale nezakonitu i neustavnu Vladu FBiH, rezultat čijeg djelovanja je i dramatično pogoršanje ekonomske i socijalne situacije - kazao je Franjičević.

Zastupnicima se prije glasovanja obratio i sam Radončić ocijenivši da se svojom borbom protiv korupcije, ali i potenciranjem rješavanja i drugih brojnih problema u zemlji vjerojatno zamjerio nekim središtima moći.

- Moguće da sam kao ministar sigurnosti svjestan svojih kompetencija i svojih društvenih obveza da potaknem antikorupcijsku borbu zasmetao. Možda sam pretjerao što sam otvorio tabu temu političkih ubojstava, ali sve sam to uradio s mnogo ponosa i nastavit ću raditi na tome. Ja sam kao čovjek koji je gurnuo grudu snijega i možete me ubiti, smijeniti, ali gruda antikorupcijske borbe neće stati - kazao je Radončić.

Ključne riječi

Komentara 1

RI
rimac
14:06 14.03.2014.

Hrvatski autogol u Sarajevu! Sve što su hdzovci kukali ovih godina da im Bošnjaci biraju člana predsjedništva i Vladu FBiH sad su isto uradili drugima. Bosić im to u raspravi lijepo kaza, u smislu, "prestanite vi, hdz jedan i drugi,ugi, pričati o moralu i principima. Nedavno kad je bila smjena Šarovića bili ste stava da ćete podržati što se god dogovore Srbi, a sad kad Bošnjaci mijenjaju svoju kvotu ministara vi mijenjate stav. " Imali su podršku međunarodne strane i samih građana jer iskreno nije pošteno da ako već imamo sistem u kojem imamo predstavnike naroda u vlasti, što nije najbolje ali je tako, biramo jedni drugima predstavnike. Sad svu simpatiju izgubiše i sami sebi gol zabiše. Bruka je da će svi Hrvati ispaštati zbog takve politike. Ne može princip vrijediti ako smo samo mi Hrvati u pitanju, a to isto ne osigurati i drugima.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije